Кралица Елизабет II и принц Филип празнуват 72 брак

eva.bg 20 November 2019

Снимка: getty images/guliver

На днешната дата кралица Елизабет II и принц Филип, херцог на Единбург, имат много специален празник. Кралската двойка празнува 72 години от своята женитба.

Елизабет и Филип се срещат през далечната 1934 г. Пет години по-късно се ражда любовта между тях и на 20 ноември 1947 г. си казват „да“ в Уестминистърското абатство. Получават 2 500 сватбени подаръка от цял свят! Следващата година, на 14 ноември, кралицата ражда първото им дете – принц Чарлс. Второто им дете - принцеса Ан, се ражда през 1950.

Елизабет II е първият британски монарх, който споделя сватбата си със света – в случая чрез радио BBC.

Кейт Мидълтън и принц Уилям побързаха да честитят на кралицата и Филип, като споделиха стара тяхна снимка, на която са още млади: „Желаем на Нейно Величество кралицата и на Негово Кралско Височество херцога на Единбург щастлива 72-а годишнина от сватбата!“. Меган Маркъл и принц Хари все още не са написали нищо по повода.

Припомняме ви поредицата от неразбории и проблеми, споходили 21-годишната Елизабет часове преди сватбата й с принц Филип в далечната 1947 година, в материала ни: Защо Елизабет II не е суеверна. Ще издадем, че в деня на церемонията се счупва диамантената тиара, която трябва да изиграе ролята на „нещо назаем”, тъй като е наследство от баба й кралица Мери.

Близки до кралското семейство са загрижени за здравословното състояние на херцога на Единбург в момента.

Макар и Бъкингамският дворец да не е направил официален коментар, по последни данни 98-годишният принц Филип не се чувства добре и много често му прилошава.

В момента той е настанен в Wood Farm – петстайна къща, намираща се в имението Сандрингам, където си почива и се възстановява.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР