Защо Елизабет II не е суеверна

eva.bg 15 April 2018

Снимка: Camera Press

По повод предстоящата сватба на британския принц Хари и американската актриса Меган Маркъл, списание Vanity Fair припомня поредицата от неразбории и проблеми, споходили 21-годишната Елизабет (настоящата кралица на Обединеното кралство Елизабет II) часове преди сватбата й с принц Филип в далечната 1947 година.

Най-напред в деня на церемонията се счупва диамантената тиара, която трябва да изиграе ролята на „нещо назаем”, тъй като е наследство от баба й кралица Мери и в нея са вградени диаманти, подарени на Мери от кралица Виктория през 1893 г. в чест на сватбата й с крал Джордж V. Много булки биха приели това като лош знак за брака им, не и Елизабет обаче. Спокойствието, с което реагира тя, респектира всички, включително и бъдещия й съпруг, още повече предвид факта, че й предстои да сключи брак не просто пред над 2000 души, голяма част от които кралски особи и представители на висшата аристокрация, но и пред 200-милионна аудитория от 6 континента. Елизабет II е първият британски монарх, който споделя сватбата си със света – в случая чрез радио BBC. В крайна сметка тиарата е поправена и предадена в ръцете на булката само два часа преди церемонията.

Отново часове преди сватбата очевидно разсеяната булка се сеща, че е забравила сватбения подарък от родителите си – великолепна стара двуредна перлена огърлица – в двореца „Сейнт Джеймс”, някъде измежду всички останали хиляди подаръци. Елизабет изпраща доверения си секретар да отиде и да изрови огърлицата, тъй като държи да я носи на сватбата си. Горкият секретар обаче попада в задръстване, заради тълпите, събрали се заради предстоящата сватба, и му се налага да върви пеш, за да стигне по-бързо. Едва ли някой се съмнява, че довереният секретар на бъдещата кралица е стигнал навреме и перлената огърлица е била невредима в джоба му!

Третата „катастрофа” се разминава на косъм. Изведнъж шаферките на булката започват панически да търсят булченския букет от бели орхидеи и часове наред не могат да го открият. Орхидеи наоколо, разбира се, има предостатъчно, но работата е там, че в булчинския букет е вплетено и специално клонче мирта в памет на кралица Виктория (която налага модата булките да носят бяло, а булчинският й букет е от портокалови цветя и мирта). Накрая се оказва, че един от полицаите, охраняващи събитието вътре в двореца Кенсингтън, предвидливо е поставил букета в купа с лед, за да съхрани свежестта му до церемонията.

С роклята си Елизабет също има притеснения, тъй като времената, след наскоро приключилата Втора световна война, са тежки от икономическа гледна точка. Това налага Елизабет да плати за роклята си с 200 купона, отпуснати й от правителството специално за сватбата. Сър Норман Хартнел, любимият дизайнер на бъдещата кралица, обаче впряга на своя глава около 30 шивачки и бродировачки, които за около два месеца ушиват и извезват ръчно булчинската рокля, използвайки златни и сребърни нишки, бисери, кристали и пайети. Самият той избродирва върху полата четирилистна детелина за късмет – точно на мястото, където пада дланта на булката.

Очевидно детелината на сър Хартнел е противодействала успешно на всички неразбории, защото бракът на кралица Елизабет II и принц Филип продължава вече 60 години.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР