Сладкиш с тиква

Рецепта за една сгодна почерпка, събрала всички обичайни есенни играчи

Мануела Панайотова 17 ноември 2019

Тиквата е примамката на сезона, срещу която никой не е имунизиран. И така в цялата си прелест и вкусни производни, тя е навсякъде, дори пълнолунието изглежда като нея и подлудява ноември от топлина...

Днес ви предлагам рецепта за една сгодна почерпка, събрала всички обичайни есенни играчи - тиква, за вкус и прекрасен оранжев отенък, който определя сезона, и канела, карамфил, джинджифил и индийско орехче - за дъхавост.

Използвах 120 г пюре от тиква (варена, печена, на пара),120 г тахан от бадеми (може от орехи или тиквени семки), 90 г захар, 2 яйца, 1/2 ч. лъжичка сода за хляб, 1/2 ч. лъжичка канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, екстракт от ванилия на вкус, щипка сол, 36 г нишесте.

За глазурата 60 г кокосово масло, 2 с. лъжици кондензирано мляко, 2с. лъжици мед, препечени бадеми.

Как го направих: Смесих и разбърках заедно тахан, тиквено пюре и захар. Прибавих леко разбитите яйца, сода, сол и всички подправки. Разбърках, докато се смесят добре и прибавих нишесте. Отново разбърках и изсипах в застлана с хартия правоъгълна тава 20х20. Изпекох на 180 С за около 20-23 минути.

Оставих да изстине и приготвих глазурата като смесих всички съставки без ядките, в малка купа. Поставих на водна баня, докато глазурата стана гладка и лъскава. Нарязах сладкиша, полях с глазура, посипах с ядки и поднесох.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР