Ментово зелено

Задава се новата цветна палитра за следващото десетилетие и тя ще обхване не само модата, но и интериорния дизайн. Дали различните нюанси на зеленото ще ни харесат и ще ги включим в декорацията на дома?

Елка Влаховска 06 November 2019

Според авторитетната американска компания за прогнозиране на световните тенденции WSGN, която работи с модерни изследвания и алгоритми, прогнозата за 2020 г. е доминираща роля на Neo Mint – цветна палитра, която обхваща тоновете от пастелно зелено, наподобяващо любимия ментов сладолед, до наситено синьо-зелено, загатващо за могъществото на океана. Предимството на този нов „играч“ на интериорната сцена е, че много добре се съчетава с неувяхващото розово на милениалите и със земните тонове, характерни за интериорните колекции на водещи брандове от последния сезон.  

Зеленото се стреми да балансира емоциите и да насърчи чувството за спокойствие и яснота. През последните години наблюдавахме бум на ботанически принтове при тапетите, дамаските и сервизите за трапезата. По-късно тропическото зелено премина в по-нежни нюанси на салвия и шамфъстък. Идва триумфът на ментовото, в чието зелено присъстват студени сини тонове.

Цветовият директор на WGSN Джейн Боди описва нюанса като „свеж тон на зелено, който дава футуристичното усещане, че е подходящ за предстоящото ново десетилетие, цвят, който хармонизира науката и технологиите с природата.“

Дали да го включим в плановете за реновиране на дома? Както при всеки цвят, всичко се свежда до личните предпочитания, но е важно да се знае, че цветът е първото нещо, което забелязваме, когато влезем в една стая. Факт е, че много  хора не се доверяват в избора си на цвят, когато боядисват стените или избират принтове или тапети за тях, и предпочитат да играят на сигурно с неутрални нюанси. Не е изненадващо колко интериори са все още изцяло с бели, кремави или сиви стени. Всъщност, цветът или принтът могат да направят една стая особено жива и да променят чувството за пространство.

След стените подовете са следващата най-голяма площ. Не забравяйте, че ако решите да въведете Neo Mint с килим, ще трябва да го допълните с малки аксесоари като декоративни възглавнички или щори на прозорците, за да създадете сплотена цветова схема.

Ключов участник в интериора като дивана например е дългосрочна инвестиция, която трябва да се обмисли добре, така че ако Neo Мint ви се струва прекалено дръзко решение, може да заложите на избора на акцентен стол, който да оживи пространството. Ако все още не сте готови да се потопите в света на Neo Мint, винаги има малки и не скъпи решения, с които да експериментирате, като например ваза, сервиз за кафе, малки съдове за хранене или принт в рамка, окачен на стената. Ще стигнем ли до играта с ментовото зелено или вече сме били участници в нея?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР