13 въпроса към... Радина Боршош

eva.bg 03 November 2019

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си? Това е първият от 13-те въпроса в анкетата, с която списание EVA стартира своята онлайн рубрика „Говори с ЕVA”. Обръщаме се към различни възрасти и професии с желанието да поговорим искрено и да чуем тяхната гледна точка за нещата от живота. 13 въпроса, 13 отговора. На eva.bg. Говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Надяваме се и вие да бъдете един от тях.

Очакваме я в три нови артистични изяви – филмът на режисьора Димитър Радев и оператора Калоян Божилов „Рая на Данте“, проект в партньорство с Явор Бахаров, чиято премиера се очаква евентуално на 23 ноември и нов български сериал, който все още се снима и ще излезе през 2020. Актрисата Радина Боршош е момиче с елфическа красота, пленителна усмивка и… безкомпромисна дисциплина, когато става въпрос за работата й. На 21 години е, а вече има няколко роли в киното и телевизията, при това в едни от най-гледаните български филми – „Маймуна“ на Димитър Коцев - Шошо и „Привличане“ на Мартин Макариев, както и в чужди продукции. На сцената можете да я гледате в постановките на Бина Харалампиева „Лисичета“ и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ в Народен театър „Иван Вазов“.

- С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си?

Тайните на сърцето са на място, до което имат достъп малко и много скъпи за мен хора. Тези, които обичам и ме обичат! Търся и се опитвам да задържа в живота си само искрените и истински приятели.

- Как тълкувате сентенцията "Мълчанието е злато"?

В „Хари Потър” Дъмбълдор казва - „Думите са нашият неизчерпаем източник на магия. Те могат едновременно да раняват и да лекуват”. И наистина е така като се замислиш. Затова внимавам с думите. Има моменти, когато да замълчиш е по-ценно и щадящо, за да не нараниш. Но като цяло не съм от мълчаливите и тихите, а и трудно скривам какво мисля и чувствам. Всичко се чете на лицето ми.

- Имате ли таен дневник? Как подреждате преживяванията си?

Никога не съм имала дневник. Но моята героиня Деспина от сериала „Ние, нашите и вашите” си имаше и записваше всички тайни трепети и разочарования. Още пазя дневника на Деспина и понякога го разглеждам и се забавлявам. Всъщност ролите ми дотук са моя емоционален дневник. Съвсем наскоро завърших снимките на нов български филм - „Рая на Данте” на режисьора Димитър Радев и оператора Калоян Божилов. Историята е вълнуваща, започва в миналото, отразява настоящето в България и завършва в Париж. В главната роля е изключителният Владо Пенев и за мен беше чест и голямо вълнение да си партнирам с него. Във филма ще видите още легендите Гинка Станчева и Иван Налбантов. Филмът е за изкуплението, познаваме ли тези, които са най-близо до нас и имаме ли сили да простим, да продължим да обичаме. Защото както казва Данте Алигери - „Любовта движи слънцето и другите звезди”!

- Изборът, който определи/промени посоката на живота ви?

Сцената! Това беше съдбовна среща, след нея нямаше връщане назад. Емоцията да пристъпиш в театъра, това е друго измерение, друга реалност, въздухът е друг. Желанието, страстта да принадлежиш там, да вдишаш и издишаш, прахта дори ми е скъпа. То си е зараза за цял живот. И усещането, че се разтваряш в нещо необятно, огромно, нещо което го е имало преди теб и ще продължи много след теб! Когато тръгвам към театъра, дори походката ми се променя, ставам лека като перце.

- Ако сега трябва да изберете професия, каква би била тя?

Вярвам, че сърцето пак щеше да ме заведе, където съм в момента. Понякога избираме краткия път, друг път се връщаме назад или се лутаме в кръг, но накрая пак излизаме на нашата си пътека. Аз съм стъпила на моята пътека и искам да я извървя с достойнство и всеотдайност.

- Каква е вашата представа за щастието? А за нещастието?

Откривам щастието в много неща. Мъжът до мен е щастие, любовта е щастие, театърът, ролите, приятелите, семейството. Слънчевата сутрин и мирисът на кафе е щастие, да разгърна първата страница на новата пиеса, по която започвам да работя, да изкрещи някой - „камера работи”, да се кача на колата си и да слушам любима музика, да се видя със семейството си, да целуна майка си, да пием коктейли с моите момичета или просто да пътувам. Тогава съм щастлива, цяла. Нещастието е да загубя всичко това, там, където пълзят страхове, има самота и където не е останала вяра.

- Кои са трите думи, които ви описват най-добре?

Слънце, Луна и звезди; огън, вода и въздух; свобода, страст и сила....всички елементи са в мен и във вас също. Важно е на коя стихия ще дадете път в сърцето си.

- Кого или какво следвате в Инстаграм?

Следвам приятели, колеги и личности, на които се възхищавам. Не прекалявам с времето в Инстаграм и признавам, че съм леко отегчена от този поток с аранжирани моменти от ежедневието, едни прекалено фалшиви и декорирани снимки, едно неспиращо позиране, по 20 сторита на ден, например. Сигурно е много уморително да произвеждаш толкова много публикации. Напоследък по-често следя профилите с хаштаг- #френскибулдог, защото вече си имам куче, порода френски булдог. Голяма моя мечта. Той се казва Тирион Ланистър, кръстен е на любимия ми герой от „Game of Thrones” и много прилича на него. Тири е вече на 2 месеца, просто разкошен, внесе огромна радост и отговорности в живота ми.

- Какъв талант бихте искали да притежавате?

Искам да притежавам характер! Силата да устоиш и да не се откажеш. Талантът може да се реализира напълно само, ако имаш характер. И както ни казва Мастера - „Актьорската професия не е спринт, а маратон. Може да сте по-напред или по-назад, може да изоставате или да сте първи, но не трябва да спирате, трябва да работите и да се развивате непрекъснато, само с характер може да издържите и да останете дълго на сцената и в съзнанието на хората.” Дано имам тази сила в себе си!

- Може ли любовта да бъде безусловна?

Любовта е безусловна! Ако е обратното, просто не е любов, а нещо друго - тръпка, флирт, временна емоция.

- За какво използвате парите си?

Най-често, за да правя изненади на моите близки или да пътувам. Наскоро си купих електрическа тротинетка.

- С какво са свързани страховете ви?

Страхувам се да не разочаровам хората, които са ми се доверили. Когато започвам нова роля и още търся сърцето и душата на героя. Вероятно тази неувереност и ранимост я носи всеки актьор и е нормално и обяснимо. То е като среща с непознат, а непознатото те блокира и плаши, започваш бавно да го изучаваш и обхващаш, докато станете едно. Когато се слеем, страхът изчезва.

- Какво ви кара сутрин да ставате от леглото?

Аз съм от хората, които обичат и могат много да спят и трудно, да не кажа болезнено, се разсънват. Но когато съм в работен режим, сън не ме лови. Завъртам биологичния си часовник в различен оборот и няма ден, няма нощ. Ставам друг човек. Преди дни завърших най-новия проект, който снимахме заедно с Явор Бахаров. Мисля, че премиерата ще е на 23 ноември. Нямам право да издавам повече, само ще ви кажа, че това е една красива история, като на филм! А до Нова година приключват и снимките на новия български сериал, в който участвам. Зрителите ще го видят през 2020 година.

1 КОМЕНТАР
1
Пипи
03 November 2019, 09:30

Защо ни занимавате с безсмислени хора ? Ако таткото не беше толкова години един от крадливите директори на НДК ,щяхте ли да правите интервюта с нея ?

ТВОЯТ КОМЕНТАР