Където е текло. Текла

Адриана Попова 29 October 2019

"Чоки"

Преди близо две години Веселина Сариева ми каза, че замисля изложба на Текла Алексиева. Оттогава чакам. В съзнанието на много хора, моето включително, името на Текла Алексиева е свързано с „Библиотека Галактика” и култовите корици на "Гробищен свят", „Денят на трифидите”, „Лявата ръка на мрака”, „Летище”, „Допълнителна примамка”. И най-вече на „Чоки” с онази глава на момче, побрала сюрреалистичен пейзаж в черепната си кутия, една визуална трепанация, белязала силно спомените ми.

И ето че времето на изложбата дойде. От 2 ноември до 27 декември Галерия SARIEV в Пловдив ще представи за първи път пред публика оригиналните рисунки на корици на книги, създадени от Текла Алексиева между 1979 и 1989 година. 36 рисунки са за "Библиотека Галактика“, 18 са от поредиците „Еко” и библиотека „България”. Част от творбите са от личната колекция на Веселина Сариева, други са предоставени от авторката.

Стилът на Текла Алексиева е определян като смесица между фотореализъм, наивизъм и попарт с нотка антиутопичен ужас. Рисунките й са с колорит на плакат и изключително внимание към детайла. Можеш да ги гледаш дълго, изучавайки предмет след предмет - връщам се отново към «Чоки» с онази градинска маса и столове, с красиво декорираните чаши и салфетки, които възприемах като символ на западния начин на живот в контраст с така бедния на цвят и изящество соцбит. Но можеш да ги мислиш и през контраста между баналността на предметите и тайнствата, които се раждат в ума. "Световете на Текла са светове на желанието - пише изкуствоведката Десислава Димова. - Тяхната привлекателност е в срещата между полета на фантазията и абсолютната им материална конкретност, съчетана с чисто художническия талант и умелост на изпълнението им."

За тези близо 2 месеца, колкото ще трае изложбата, в галерията ще можем да гледаме и филма за Текла Алексиева на Калин Серапионов и Веселина Сариева. Изложбата чества и 40-годишната на «Библиотека Галактика». Поредицата е създадена от Милан Асадуров (1949-2019) през 1979 г. за варненското издателство “Георги Бакалов”, което решава да публикува произведения на международната научна фантастика. Текла Алексиева създава общо 107 корици в рамките на 10 години. Сред заглавията, по които работи, са произведения на фантасти  като Рей Бредбъри, Клифърд Саймък, Джон Уиндъм, Артър Кларк, Урсула Ле Гуин, но и на майстори на криминалния жанр като Реймънд Чандлър, Агата Кристи, Жорж Сименон.

Текла Вилхелм Алексиева ще навърши 75 години в деня на откриването на изложбата. Завършила е монументално-декоративна живопис в Художествената академия. Работи в областта на живописта, гоблена, монументалната стенопис и илюстрацията, прави марки, гоблени, анимационни филми.

Изложбата на Текла Алексиева е част от програмата Rediscovery на галерия Sariev за преоткриване на художници с оригинален почерк, който звучи актуално и днес. Сред тях са Иванка Сокерова, Албена Михайлова, група Ръб, Сашо Стоицов, Сирма Сарафова-Ораховац.

Изложби, които дочакахме и в които всеки може да потърси дълбочината на собствените си преживявания. Адресът на емоцията е ул. "Отец Паисий" 40 в Пловдив.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР