Мими Чой и изкуството на кошмара

eva.bg 27 October 2019

Тя се вдъхновява от сюрреалните видения на Салвадор Дали и оптическите илюзии на нидерландския художник Мориц Корнелис Ешер (ние пък откриваме в творбите й дори Франц Кафка и Хулио Кортасар). Живее и работи във Ванкувър, но е родена в бившата португалска колония Макао – град в южен Китай, разположен на полуостров и два острова, свързани с мостове. Още като дете емигрира с родителите си в Канада, после работи като учителка, а след това изучава гримьорския занаят.

През 2014 година нейните изключителни плашещи и завладяващи 3D лица, създадени само с гримове, без никакъв фотошоп, предизвикват интереса на различни модни и артистични издания. В момента тя има над 15 милиона последователи в инстаграм.

 На тазгодишния Мет Гала – балът, организиран всяка година от Vogue и Ана Уинтур, в подкрепа на Музея на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк – Мими Чой предизвика истинска сензация с „безфокусния“ си грим върху лицето на актьора Езра Милър. Процесът по създаването на тази невероятна „двойна експозиция“ продължил цели 5 часа. Понякога обаче Мими работи върху творбите си и цял ден.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР