София обича Мураками

Един южнокорейски победител с японско вдъхновение. Една италианка, която пя на български и почти се разплака от вълнение. Една препълнена зала на церемонията по награждаването на Cinelibri

eva.bg 14 October 2019

Кадър от победилия филм "Изпепеляване"

Южнокорейският филм „Изпепеляване” по разкази от сборника „Изчезването на слона” на Харуки Мураками взе голямата награда на петия кино-литературен фестивал Синелибри. Наградата беше връчена снощи на Христо Христозов, българския разпространител на филма, който ще бъде показван в редовни прожекци в кината от края на октомври.

За любителите на прозата на големия японски писател това е още една възможност да се насладят на т.нар. Мураками моменти, когато в хода на обичайния, дори банален живот се вмъква нещо ирационално, немислимо, фантазно, вмъква се необратимо и елегантно като котка, този любим персонаж на Мураками, който е налице и в „Изпепеляване”. Болезнено красивият филм на режисьора Ли Чанг Донг дойде на Синелибри с вече спечелени 39 награди и 121 номинации, включително от Кан. Наградата връчи председателят на журито в София Кристоф Ламбер, който демонстрира отлично настроение въпреки проблемите с гласа си (вероятно обикалящия наоколо вирус?).

ОЩЕ ...
Втората награда за екранизация по литературно произведение беше за драмата «Заличено момче» по едноименния роман на ЛГБТ активиста Гарард Конли, роман, който е писан по време на пребиваването на Конли в България преди няколко години в качеството му на преподавател в Американския колеж. Във филма на режисьора Джоуел Еджъртън ролите на майката и бащата на Гарард се изпълняват от Никол Кидман и Ръсел Кроу, филмът дойде у нас с 8 награди и 41 номинации, включително за „Златен глобус” за най-добър актьор.

Третата награда журито, в което участваха френският режисьор Раду Михайляну, актрисите Лоредана Каната и Ирини Жамбонас, и шведският писател Давид Лагеркранс, присъди на „Продавачът на вестници и цигари” по едноименния роман на австриеца Роберт Зееталер. Книгата и филмът разказват за драмата на порастването у едно момче, което има нещастието да живее при възхода на Третия райх и щастието да има за съветник на емоционалните си проблеми самия Зигмунд Фройд.

Церемонията по награждаването, водена от основателката на фестивала Жаклин Вагенщайн, протече в препълнената зала 1 на НДК. Може би най-емоционалният момент беше признанието на италианската актриса Лоредана Каната. С накъсан от емоция глас тя сподели, че България има специално място в сърцето й, защото тук е имала много красиви изживявания и изпя „Хубава си, моя горо”, на което залата отвърна с дълго ръкопляскане. Всички наградени филми и всички останали филми от програмата на Синелибри могат да бъдат гледани до 20 октомври в кината в София.

От EVA препоръчваме двете ленти с Жулиет Бинош „Двойнствен живот” и „Тази, която не съм”, френската анимация за възрастни „Лястовиците на Кабул”, "Загадката Анри Пик" по едноименния роман на Давид Фоенкинос и отново френския „Терапия за мизантропи” заради участието на Мишел Уелбек в него.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР