Телешки език с магданозен сос от Пиемонт

Диана Шингарова 17 октомври 2019

Снимка: Диана Шингарова

Подобно на състезанията по приготвяне на песто в Генуа, в Торино се провеждат състезания за приготвяне на зеления сос BAGNET VERD. Всеки от участниците има своите тайни пропорции и фамилни рецепти.

Необходими продукти: 1 телешки език, 2 литра вода, 1 морков, 1 глава целина, 1 глава лук, 1 дафинов лист, 6-7 зърна черен пипер, сол на вкус.

За соса: 120 г листа магданоз, 100 г екстра върджин зехтин, 50 г бял оцет, 60 г каперси, 8 филета аншоа, 15 г зелени листа от целина

Начин на приготвяне: Пригответе бульон, като в студена вода сложите целина, морков и лук. Добавете дафинов лист, пипер и сол. Изплакнете обилно със студена вода телешкия език и го оставете да къкри в бульона за час и половина. Когато езикът е сварен, извадете го от тенджерата и го обелете. Междувременно сложете в блендер магданоза, зехтина, оцета, каперсите, филенцата аншоа и листата от целина. Блендирайте, за да получите зеления сос. Нарежете сварения телешки език на дебели резени и го запържете за кратко в малко зехтин и масло. Поставете парче горещ език в чинията, сложете малко зелен сос върху него и украсете с няколко свежи листа. Подходящи са: салата, кълнове, рукола, тученица и дори мента. Поръсете с няколко капки редуциран балсамов оцет.

Ястието е изключително фино и богато. Подходящо е за предястие или за основно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР