Тази есен наблегнете на тиквата!
eva.bg 07 October 2019
Есента е перфектното време, в което да ядем повече ястия с тиква. Ще се учудите колко универсален продукт е тя. С нея може да се приготвят разнообразни блюда, както и сладкиши.
Тиквата е един от даровете на сезона, тъй като е изключително вкусна, но най-вече – много полезна. Тя набавя необходимите ни запаси от витамини А, Е И С, които през студения сезон често ни липсват.
Съдържащите се в нея фибри осигуряват енергия през целия ден и стабилизират кръвната захар. Тиквата е полезна както в сурова, така и в запечена и консервирана форма.
Даваме ви още няколко причини, които да ви накарат да си купите тиква на връщане от работа!
Тиквата е богата на минерали
В нея има калций, магнезий и желязо, които оказват благоприятно влияние върху сърцето, регулират кръвното налягане и снабдяват червените кръвни клетки с кислород.
Високо съдържание на антиоксиданти.
Тиквата е богата на бета каротин, както и на други важни антиоксиданти, които помагат за регенерирането на клетките в организма.
Ниска калорийност
В 100 грама тиква има общо 30 калории и 0,01 грама мазнини. Редовната консумация на тиква може да ви помогне да се отървете от излишните килограми, а високото съдържание на фибри ви дава повече енергия и след приема на тиква се чувствате пълноценни и сити дълго време.
Тиквени семки
Когато готвите тиква, не изхвърляйте семките й. После можете да ги изпечете и изядете. Те също са изключително полезни. Богати са на калий, магнезий, цинк и желязо.