Това е най-скъпата картина на Банкси

12.1 милиона долара за шимпанзетата на Банкси на търг в Sotheby’s

eva.bg 04 October 2019

Представяме ви най-скъпо продадената до този момент творба на графити артиста Банкси, чиято самоличност все още остава мистерия. Този път обаче не говорим за графити, а за маслено платно. Картината „Devolved Parliament“ се продаде за 12.1 милиона долара на търг в Sotheby’s.

Първоначалната оценка на творбата, която е рисувана още през далечната 2009 година, е била между 1.9 и 2.5 милиона долара. След 13-минутно оспорвано и драматично наддаване обаче, тя бе продадена за въпросните 12 милиона долара.

Картината изобразява членовете на Камарата на общините на Великобритания като шимпанзета. Широка е над четири метра и досега е била собственост на частен колекционер. През март тази година той я предоставя на музея в Бристол за изложба във връзка с драмите около Брекзит, имайки предвид колко актуална е картината и в момента.

Досегашният рекорд за цена на творба на Банкси се държеше от картината “Keep It Spotless”, която бе продадена за 1.9 милиона на благотворителен търг на Sotheby’s.

Когато артистът разбра за колко много пари е купена „Devolved Parliament“, остави следния коментар в социалните мрежи: „Колко жалко, че все още не я притежавам“, след което цитира изказването на Робърт Хюз, че „цената на едно произведение на изкуството днес е част от неговата функция, а именно - да стои на стената и да става все по-скъпо. Вместо да е общо притежание на човечеството както са книгите, изкуството става специална собственост на някой, който може да си го позволи.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР