Произведение на Банкси стана част от Британския музей

eva.bg 01 March 2019

Британският анонимен графити артист Банкси отдавна се превърна в интригуваща енигма. Това, че личността му е неизвестна, му дава много повече свобода, отколкото на останалите хора на изкуството, които застават с лицето си пред всички институции. След като се вдигна толкова много шум около неговата самоунищожила се творба ("Момичето с балона"), малко след като тя бе продадена на търг, Банкси отново ни дава повод да говорим за него.

Причината е негова творба от 2004 г. Седем години след смъртта на принцеса Даяна, Банкси прави имитация на британската банкнота от 10 паунда, на която слага не лика на кралица Елизабет II, а този на Даяна.

Художникът целял да пусне банкнотата в обръщение, като твърди, че е отпечатал 10 хиляди копия, които хвърля от сграда и пръсва по улиците. Сега Британският музей притежава първата си творба от Банкси. Екземплярът на фалшивата банкнота е дарена от организацията Pest Control, която представлява художника.

Банкнотата става част от колекцията медали и монети на Британския музей. В момента в интернет пространството плъзнаха много такива банкноти, продаващи се от минимални цени до такива, възлизащи на 740 паунда, независимо, че не са автентичните банкноти на Банкси.

Тъй като приликата с реалната банкнота с Елизабет II е поразителна, това води до притеснения, че с имитациите на Банкси може да се злоупотребява. Истинската банкнота бива изтеглена през март миналата година, но все още може да бъде подменяна в банка.

За съжаление фалшивата банкнота с принцеса Даяна не може да бъде видяна, тъй като музеят още не иска да я излага. Така или иначе самият Банкси очевидно не се нуждае от нечие изрично позволение, за да се появи в музея. През 2005 г.,без знанието и разрешението на когото и да било, Банкси инсталира пещерна рисунка, на която човек от Каменната ера бута пазарска количка. Това не бива забелязано цели три дни. Уви, рисунката бива премахната след това.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР