Дентална медицина – отвъд познатото

Говорим с д-р Траян Добрев на тема гнатологията и оклузодонтията

25 September 2019

Д-р Траян Добрев е съосновател на дентална клиника Smile Centre Family и член на управителния съвет на БДГО (Българско дружество по гнатология и оклузодонтия). Работи в областта на естетичната и протетична дентална медицина и надимплантно протезиране. Интересува се изключително от гнатология и оклузодонтия, като усъвършенства уменията си в областта, посещавайки множество престижни курсове в чужбина. Спечелил е доверието на български и чуждестранни пациенти с грижата както за красотата на усмивките им, така и за здравето и правилната им функция. Гнатология и оклузодонтия е дял от денталната медицина, който е от съществено значение за оптималното лечение на пациентите, но по ред причини е оставал игнориран и неразбран. Ето какво ни разказа той по темата.

 

С какво се занимават гнатологията и оклузодонтията?

Това са подразделения в денталната медицина, описващи изучаването на функцията на целия дъвкателен апарат, включващ не само зъбите, но и всички останали елементи като мускули, кости, стави, сухожилия и др.

Защо те представляват толкова голям интерес за Вас?

В ежедневната си практика в Smile Centre Family се стараем не просто да правим реставрации, които да изглеждат здрави и красиви, а да поглеждаме и в дълбочина на проблемите на пациентите. Често те дори не подозират, че имат нарушения в дъвкателния апарат, които не са свързани със зъбите сами по себе си, а се крият в останалите елементи на системата.

Развити ли са тези дисциплини у нас?

Гнатологията набира популярност у нас през последните години, а по света вече има доста задълбочени разработени концепции и технологии за диагностика и лечение. Аз имах шанса да се запозная с част от тях на обученията, които преминах, акредитирани от института на проф. Славичек във Виена – VieSID, и се стремя да ги прилагам ежедневно в практиката си. Създадохме и Българското дружество по гнатология и оклузодонтия именно с цел да популяризираме тези дисциплини у нас и да дадем трибуна и възможност за комуникация между специалистите, които се интересуват от темата.

Как да разберем, че имаме проблеми в тази област?

Нарушенията в дъвкателния апарат засягат най-често ставата и/или дъвкателните мускули, като причиняват болка и/или дисфункция или пукане (щракане) в ставата. У нас пациентите свързват денталните проблеми само и единствено с болка в определен зъб. Това, разбира се, далеч не изчерпва всички аспекти на системата. Често при наличие на болки във врата, ушите, езика или дори гърба пациентът не знае към кого да се обърне и впоследствие разбира, че проблемът му всъщност е стоматологичен и се дължи на нарушения в дъвкателния апарат.

Какви може да са причините за това?

Може да бъдат много и различни. Основните са небалансирана функция по време на дъвкателния процес, липса на един или повече зъби, смущения в дъвкателната мускулатура, патология на долночелюстната става, бруксизъм, малоклузии и др.

Имате ли много пациенти с подобни оплаквания?

Да, доста от пациентите имат дисфункция в една или друга степен. В практиката ни често влизат хора с банален проблем като счупен зъб или изтриване, и след подробна диагностика и анализ става ясно, че нещата са по-сложни и изискват доста задълбочени корекции в дъвкателната система.

Какви са симптомите на нарушена дъвкателна функция?

Когато зъбите не са подредени в правилен ред или предходни стоматологични лечения не осигуряват добрата им работа, цялата система започва да компенсира този дисбаланс. Това се случва дотогава, докато се изчерпят всички компенсаторни възможности. В следващия етап започва появата на симптоми на увредени компоненти на системата - изтриване на зъбите, болка, свръхчувствителност, болка в ставата, пукане, болки в мускулите на главата и шията и др.

Какви са вариантите за лечение?

Поради сложното и специфично естество на всеки отделен случай на заболяване на челюстта и ставите, диагнозата изисква точен анализ на пациента, придружен от различни диагностични методи. В Smile Centre Family разполагаме с висок клас апаратура, която ни дава възможност да се запознаем с персоналната специфика на проблемите на всеки пациент, да направим обстоен анализ и да изготвим индивидуален план за лечение.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР