Музите на Пабло Пикасо вървят по подиума на Moschino

Александрина Петрова 20 September 2019

Снимка: getty images

Джеръми Скот е един от малкото творци в сферата на модата, които могат да си позволят толкова резки скокове. Само преди шест месеца Скот създаде колекция, вдъхновена от попкултурата – и по-точно от култовото предаване The Price Is Right от 70-те – а сега дизайнерът се потопява в едно от най-ярките авангардни движения от началото на 20 в. - кубизма.

На Седмицата на модата в Милано Джеръми представи своята ready-to-wear колекция за 2020 г., посветена на Пабло Пикасо. Съживявайки музите на великия художник, Скот показа за пореден път необятните възможности на модата. Последната може да представи по своя необикновен начин движение като кубизма, което деконструира класическата представа за красота, нарушавайки всички пропорции и налагайки своя собствена логика с абсолютизирането на формата и превръщането й в самоцел. 

Тук говорим за такъв тип естетика, която до появата на Пикасо, Жорж Брак и Хуан Гри не е била виждана върху платното и ни прехвърля в завладяващи паралелни вселени. Чисти форми, бягащи от съдържанието – това е невижданата революция в изкуството, която Джеръми Скот иска отново да съживи на своя подиум.

Цветовата гама на дизайните е взета от картините на Пикасо. Първата визия, открила (буквално) живописното ревю, пресъздава „Момиче пред огледалото“ от 1932 г. Малко по-късно Кая Гербер пък влиза в ролята на образа от „Момиче с мандолина“ от 1910 г.

Скот съвършено е успял да се заиграе с двуизмерния свят на кубистите. Намирайки двуизмерен еквивалент на всяка триизмерна визия, окото бива озадачено, то сякаш вижда „картина в картината“ и тук се случва магията на това формалистично течение. Джеръми с чувство за хумор дава плът на тези идеи, правейки един от тоалетите именно картина с рамка, през която да се подава главата на модела.

Вижте света на Пикасо да оживява отново с Moschino в галерията.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР