Маслени бисквити settembrini
Като топъл септември с масло, поднесен със сладко от смокини, портокалови кори и печени лешници
Мануела Панайотова 22 September 2019
Слънчеви лъчи, хаотично се разхождат по пищното смокиново дърво и аз разсеяно и бързо ги обирам заедно с плодовете. После ги разпилявам и те изпълват стаята, а докато пълня купата, опитват да се промушват през ратана, въртят се около смокините и накрая притихват...
Предлагам ви рецепта за маслени бисквити, популярни под името settembrini, които са като топъл септември с масло, поднесен със сладко от смокини, портокалови кори и печени лешници. Ще ви харесат...
За тестото използвах 330 г брашно*, 160 г меко масло (или растително олио по избор), 1 цяло яйце, 2 жълтъка, 120 г захар, 1/2 ч. лъжичка бакпулвер, кора от 1 портокал, кора от 1 лимон, щипка сол.
За пълнежа - сладко или конфитюр от смокини, кора от портокал, шепа лешници.
Как ги направих: Разбих маслото със захар, сол и цитрусовите кори. Добавях яйцата едно по едно, докато се усвоят. Прибавих брашното, пресято с бакпулвер и замесих меко тесто. Покрих с фолио и прибрах в хладилник за около час. Когато тестото се втвърди е готово за разточване. Разточих го под формата на тесен и дълъг правоъгълник, поставих ивица от сладкото по дължината на тестото. Посипах с корите от лимон и портокал, и препечените лешници. Навих на руло, нарязах на малки парчета и прибрах в хладилника за 1 час.
Изпекох на 180 С за 20 минути. Поръсих с пудра захар и поднесох.
*Може да направите микс между 165 г бяло брашно и 165 г оризово брашно.