Кое кара мъжете да се привързват към майките си

Тайната е в хормона окситоцин, констатираха американски медици.

eva.bg 09 February 2023

Снимка: pexel

Хормонът окситоцин е отговорен за привързаността на мъжете към майките им, констатираха американски медици.

Окситоцинът е хормон, който се синтезира в хипоталамуса и се складира в хипофизата в мозъка. Познат е повече на жените, тъй като е важен за стимулиране на активна родилна дейност. Но по правило хормонът се отделя както при жените, така и мъжете и изпълнява редица други функции. Например, гарантира склонността към социално общуване. И, което в случая ни интересува, помага след раждането за установяване и развитие на пълноценна връзка между майката и детето.

Именно затова екип от медицинския център Mount Sinai в Ню Йорк решава да провери дали силната привързаност на някои мъже към майките им не може да се обясни със синтеза на окситоцин.

За целта изследователите подложили 31 мъже на щателен разпит в писмена форма за отношенията с майките им. След това им дали окситоцин и ги накарали да попълнят анкетния лист отново.

Очакванията, че в следствие на хормона мъжете ще станат по-загрижени за майките си, се потвърдил, но при определени условия. Представителите на силния пол, запазили в себе си неприятни спомени от детските си години, свързани с майките им, станали многократно по-критични към тях.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР