Бобовите растения - панацея срещу болестите на века

eva.bg 17 September 2019

Увеличете с 20 грама дневния си прием на бобови растения и ще понижите със 7-8 процента риска от опасни болести – това сочат данни на направено наскоро проучване.

Всички знаем, че бобовите храни са полезни, но защо?

Те понижават високите нива на холестерола и кръвната захар, твърдят учените. Затова препоръчват в хранителното ни меню овесените ядки и бобената чорба да присъстват три пъти седмично. Една порция боб на ден, например, ще намали лошия холестерол с пет процента.

Специалистите освен това са установили, че калият - една от съставките на бобовите растения, понижава кръвното и предпазва от инфакт и проблеми с бъбреците. А соята и лещата прекрасно заместват месото и доставят на организма протеините, необходими за хармоничния баланс на организма.

Друг плюс е, че с ако заложите основно на бобовите култери, то ще си помогнете в битката за сваляне на излишни килограми. А те, както знаем, са в основата на доста заболявания. Проучване показва, че хората са с 31% по-сити, когато в менюто им има зърнено-бобови храни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР