Киев - борш и шампанско

След повече от седем десетилетия съветско господство столицата на Украйна безапелационно се превръща в един от най-ярките градове в Европа. Въпреки че голяма част от лицето на страната носи белезите на войната, а напрежението по границите й още не е затихнало, Киев остава космополитен град със силна култура, незаличим дух и надежда

Любомир Василев 27 September 2019

оже би никоя друга столица, освен Хавана, не е разкъсвана така между своето минало и бъдеще. И ако Хавана дави мъката си в слънчева светлина и песни, то в Киев я притискат с чаша водка или хорилка, както е известна тук. С процъфтяваща сцена за съвременно изкуство, ново поколение готвачи, които предприемат новаторски подходи към украинската кухня, и нощен живот до зори Киев се превръща в магнит за руските и европейските туристи. Но ресторантите и клубовете са само най-новите културни атрибути на един град, който притежава много повече със своите музеи, църкви и история. Зелените и златните куполи на „Света София“ доминират над хоризонта на Киев. Датиращата от 11. век църква е построена, за да конкурира едноименната в Константинопол. Със своите катакомби и икони манастирът Киевско-Печорска лавра е част от световното наследство в списъка на ЮНЕСКО.

Арт център Пинчук е център за съвременно изкуство от световна класа. Създаден е от украинския стоманен милиардер Виктор Пинчук, а колекцията му от творби на украински и международни артисти е поразителна.

Украинците са италианците на Източна Европа, когато става дума за добрата храна и страстта към националната кухня. Най-големият централен пазар „Бесарабски ринок“ е източник на продукти за някои от най-вкусните киевски ястия. Пазарът е построен през 1912 г., прилича на викторианска гара и изобилства с щандове, препълнени с местни сирена, риби, хайвери, различни видове кисели краставички и колбаси. Възможността да се опознае местната кухня тук е безценна. Има няколко ястия, които са поставили Украйна на световната гастрономическа карта, и те не трябва да бъдат пропускани. Боршът е традиционна, позната по целия свят супа от червено цвекло и бита сметана, но в зависимост от региона могат да бъдат добавени зеле, картофи или колбаси. Вареники е друго задължително ястие. Това са нещо като кнедли с разнообразен пълнеж от зеле или череши, например.
Пилето по киевски, въпреки че е с френски произход, задължително трябва да бъде опитано именно тук. Деруни е друго много популярно ястие в Украйна. Обикновено тези тънки картофени палачинки се поднасят само със заквасена сметана, но могат да бъдат напълнени с гъби или месо, което ги прави още по-вкусни.

Изключително интересно и достойно за адмирации е любопитството и гостоприемството, с което украинците се отнасят към различните световни кухни. Не случайно Киев е мястото с най-добрите азиатски ресторанти, в които съм бил, и колкото и да е странно, именно те определят тренда в града.

„Бао“ е модерен ресторант, който се фокусира върху съвременната китайска кухня. Основан е от предприемача и телевизионен водещ Ектор Хименес-Браво и е вдъхновен от азиатските традиции, като предлага разнообразни видове Дим сум, ястия от юфка и много добра патица по пекински, приготвена в откритата кухня. Екзотичните атлантически лангустини в сладко-пикантен сос също се приготвят с любов от главния готвач Роберт Ламба.

„Нам“ е новото заведение за хранене на същия собственик. Модерният виетнамски ресторант търси автентични рецепти и ги надгражда, създавайки едно гурме преживяване от нов вид. „Йод дизайн лаб“ усъвършенства интериора на ресторанта, който е мозайка от влияния и превръща преживяването тук в комплекс от емоции за всички сетива.

„Вино е Кучина“ е италиански ресторант, посветен на хубавата храна и изисканото прекарване на времето. С огромната си енотека, приютила над 1000 вина, със стаята за съхранение на сирена и своите три етажа ресторантът дава заявка за един от най-добрите в града. Тук акцентът е върху домашните италиански ястия, традиционните антипасти и ръчно приготвените макаронени изделия. Прочута не само сред киевчани е фокачата с печени смокини.

„Канапа“ представя модерна интерпретация на украинската кухня, като дава възможност да се усети кулинарната идентичност на тази нация. Менюто се допълва от редки украински вина, а декорът на заведението, намиращо се в сграда от 19. век, включва богато тапицирани столове и старинни дървени повърхности, което прави усещането ексклузивно и леко царствено.

„Кетч“ е новият рибен ресторант в сърцето на Киев. Той е част от портфолиото на група, притежаваща още няколко добри ресторанта в града. Тук селекцията на морски продукти е впечатляваща. Осем вида лобстери и над 150 вида шампанско са само част от избора. „Кетч“ е един от малкото ресторанти в Киев, където можете да се насладите на удоволствието от социализирането, хапвайки на дълга обща маса, което е нова тенденция в гастрономичния живот на модерна Европа.

Добрите ресторанти, красивите украински жени и широко скроената славянска душа са достатъчни предпоставки да поставите Киев в списъка на своите следващи дестинации, а това, че там ще ви хареса, ви го обещавам.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

BAO
NAM
VINO et CUCINA
Kanapa
Catch

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР