Палео гранола

Тази версия е изцяло на база семена, много хрупкава и тънка

Мануела Панайотова 18 August 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Лятото е не само за любителите на сините вълни, а и за тези, които намират покой и прохлада в планината. Днешното ми предложение е много вкусна и питателна храна, която може да си приготвите за разходка в планината, за поход или дълго пътуване.

Зърнената гранола е чудесна закуска, ако нямате непоносимост към глутен или алергия към ядки, но тази версия е изцяло на база семена, което я прави и безопасна. Освен това е тънка и много хрупкава...

Използвах 56 г тиквени семки, 56 г слънчогледови семки, 56 г семена от диня* или чия, 60 г кокосови стърготини, 100 г банан направен на пюре или ябълково пюре, 90 г кленов сироп, 20 г какао на прах, 60 г черен шоколад, шепа какаови зърна, щипка сол, ванилия.

Как я направих: Пуснах фурната на 120 градуса. Смлях всички семена до консистенция на овесени ядки. В купа комбинирах използваното пюре, какао на прах, кленов сироп, ванилия, сол и разбърках. Добавих кокосовите стърготини, смлените семена и нарязания шоколад. Размесих. Изсипах сместа върху хартия за печене, покрих с второ парче и изравних с длани. Отделих горното парче хартия и пекох за 1 час и 30 минути. Оставих гранолата да изстине и начупих на парчета.

*Семената от диня са изключително полезни - отличен източник на диетични фибри и магнезий, който е отговорен за нормално кръвно налягане, добър метаболизъм и синтеза на протеин. Аз ги запазвам и изсушавам, но може да се намерят готови в индийските магазини за храна.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР