Сладка като манов мед, солена като морето

Неви е от породата на жените, които представяме в новия брой на EVA, жени, които обичат морето и свързват живота си с него. Някои, раждайки се край брега му. Други, започвайки тук бизнес, намират пристан за щастливите си дни. Открихме ги на юг от Бургас и ги нарекохме „летни жени“.

Адриана Попова 08 August 2019

Запознайте се с Неви, момиче, което може да ви забърка торта с манов мед, с лешници от Странджа и смокини от хей онази смокиня в двора.

Неви, Невелина Попова, завършва Първа английска, след това Международни икономически отношения в УНСС, в търсене на работа попада в застрахователния бизнес, но още докато се обучава, разбира, че това не е нейното място. Винаги е знаела, че иска да работи за себе си, от друга страна е привърженичка на здравословния начин на живот, така че събира две и две и решава да прави вкусни и качествени торти. Но за да не би да е лесно, решава, че ще ги прави на място, където под торта хората разбират нещо обемно от брашно и захар. Мястото е Царево, чудесното малко градче, в което дори няма истинска сладкарница, а в менютата на ресторантите департамент десерти е представен от крем карамел от хладилника, палачинки и готов сладолед.

В Царево Неви има баба, така че по наследство и в нейната кръв солта е морска. Фунията на морето те дърпа, казва тя. От една година се е оставила фунията да я засмуче, прави мъничкия си цех за сладкиши с името „Дара“, които през сезона се радват на голямо търсене от гости на града и ресторантьори, но особено държи на местните си киенти. И когато може да направи торта от оризово брашно за дете с глутенова непоносимост, или за тийнейджър с непоносимост към мляко, е, в такъв ден е щастлива.

За да натрупа опит, първоначално Неви се хваща на работа в сладкарски цех в София. После започва да експериментира с рецепти, събира мнения на приятели и роднини, учи се да постига едно и също качество при приготвянето на един и същи сладкиш. Когато работиш за други хора, няма как да кажеш – съжалявам, днес катастрофирах с блата, нали? Най–много се гордее със суровите десерти без захар и брашно на основата на ядки, сушени плодове и тахани. Харесва ми да давам на хората чиста енергия с добър вкус, храна без празни калории, казва тя. Не използва рафинирани мазнини, оцветители, бяла захар, вместо олио слага шарлан. Снабдява се с масло и сирене от местни производители, лешниците й са от Странджа, медът, естествено, е прочутият странджански манов, със защитено наименование за произход.

Преподавах за кратко английски в тукашната гимназия по заместване. Направи ми впечатление,че децата нямаха достатъчно самочувствие, смятаха, че щом са от малък град, възможностите им да постигнат нещо са ограничени. Точно това искам да покажа, че и в малкия град човек може да осъществи мечтите си. Тук дори имам по–добър стандарт на живот от София, с повече свободно време, защото всичко е наблизо. С чудесни възможности да спортувам – ходя целогодишно на тренировки по комбат екстрийм, въздушна йога и бокс, казва Неви. Тя е бивша балерина и за нея добрата физическа кондиция е много важна.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР