Плодова наслада

Лек, пухкав, почти въздушен десерт, който печели с вкус и визия

Мануела Панайотова 04 August 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Лек, пухкав, почти въздушен десерт, който печели с вкус и визия. Няма екзотични съставки и се приготвя лесно, а всяка хапка е удоволствие наситено с парфюма на лятото и свежестта на плодовите му дарове. Никога не ми омръзва да го правя, а днес го споделям с вас, дано ви хареса!

Използвах 500 г микс от плодове - малини и къпини, 300 г захар, 50 мл вода, 30 г желатин или 12 желатинови листа, 2 белтъка, 400 г течна сметана.

Как го приготвих: Нарязах плодовете на парчета. В малка касерола смесих захарта и водата, сложих на котлона и оставих да заври. След като повря около 3 минути, изключих топлината. Охладих и прехвърлих в блендер, добавих плодовете и миксирах, до каша. Накиснах желатина в студена вода - отнася се и за двата вида, на прах и на листа, докато омекне. Върнах плодовата смес на котлона и затоплих (важно е да не завира). Прибавих желатина и разбърках, докато се разтвори, но не позволявайте на сместа да заври, защото желатинът няма да стегне. Оставих да се охлади. Когато това стана, разбих белтъците на сняг, а после сметаната. Прибавих ги внимателно към плодовата смес.

Изсипах в метална форма за кейк*, предварително намокрена с вода, и прибрах в хладилника за една нощ.

За да освободя потопих формата във вряла вода за няколко секунди и обърнах върху чиния.

*Може да използвате и форми за мъфини.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР