Au revoir Sonia Rykiel

eva.bg 30 July 2019

Саша Пивоварова на Седмицата на модата в Париж. Sonia Rykiel представя колекцията си есен/зима 2008.

Снимка: getty images

След като се сбогувахме със самата Соня Рикел през 2016 г., днес, за съжаление, се разделяме и с легендарния й бранд.

Френската модна къща Sonia Rykiel, превърнала се в символ на парижкия бунтарски дух от 60-те, се ликвидира от търговския съд на Париж, след банкрут и провал в откриването на купувач. Всички кандидати се оказаха ненадеждни, а на последния конкурс не е имало нито една заявка.

За бранда работеха 133 души. Само за 2018 г. той претърпя загуби от 30 милиона, при оборот 35 милиона евро. Началото на финансовите проблеми се наблюдава още от 2016 г., след смъртта на Соня. През март тази година главният дизайнер Жюли де Либран напусна компанията.

В момента собствеността на модната къща се разпродава на търг.

Така или иначе, самата Соня и създаденият от нея моден гигант завинаги ще се свързват с големите революции в модата, които оставят следа. Междувременно, внучката на Соня Рикел, Лола Рикел, вкарва малко свеж въздух в модния бизнес, тъй като дебютира със свой собствен бранд - Pompom. Тъй като тя е почитател на спортове като пилатес, първата й колекция включва удобни, спортни, но много красиви артикули. Тя ще се появи през ноември на официалния сайт на бранда, който още се развива.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР