Момчето, което докара звезда Мишлен край морето

На неочаквано място – в парк с въжени градини и скейтпул на черноморския бряг, може да се опита семпло, но изискано авторско меню на Емануел Перес, израелски готвач с мишлензвезден ресторант в биографията си

Адриана Попова 01 August 2019

Емануел Перес

Снимка: facebook Emanuel's Kitchen

Мястото е XChallenge Park в Царево, истински резерват за любители на екстремните кънки, колела и скейтборд с първия скейтпул (специален бетонен басейн за каране) у нас. Разположен е сред дървета, с удобни дървени маси и пейки, на които да поседнеш след като си карал или си се катерил по въжените конструкции, летял си, привързан с колан, по най–дългия въжен тролей у нас, цели 95 метра, или, да бъдем честни, защото си дошъл единствено, за да опиташ менюто с елементи на уникалност на Емануел.

Емануел, който е работил във Villa Lorraine в Брюксел, удостоен със звезда Мишлен, идва у нас по покана на стар свой приятел, Ави Барух. Двамата се запознават преди 22 години в училище интернат в Израел. Тогава Емануел още не знае, че готвенето ще му стане професия, открива го малко по–късно, докато е в казармата. Сега има кулинарна компания в Тел Авив, Emanuel's Kitchen. Може да му поръчате както фамилна вечеря за 6 души, така и тридневно меню за 1500 диабетици.

Стилът му е донякъде брутален. В Царево ви чакат неговите картофки Splash. Сварени с кората, те биват безжалостно смачквани с един удар на дланта и после метнати във фритюрник, колкото да се получи хрупкава коричка по краищата им. Разядката с домат се приготвя от сърцевината на също така безжалостно изгорен на скара домат. Тараторът на Емануел е с лентички от кората на краставицата, малко изтискан домат и люта чушка.

Сега малко повече за човека, докарал го на нашето Черноморие. На 15 Ави за първи път се качва на кънки, остава с тях въпреки 17–те фрактури и 6–те операции, печели национални състезания. Понякога им изневерява с колело, падълборд, хавайски сърф (у нас топспотът е Ахтопол), ски, сноуборд и сплитборд, и когато, все пак, работи по проект на софтуерната си компания, или пише като журналист. Дълги години се е губил по чужбина – Белгия, Израел, после идва ред на Мексико, малко САЩ, малко повече Мадрид, хайде Брюксел. Напоследък се е установил в България, една от причините, доста основна, е дъщеря му Алеф, на 9. Присъединява се към Веселин Деспотов, известен сърфист и сърфинструктор, създателят на XChallenge Park. Ние сме пораснали деца в едни по–възрастни тела, казва за себе си и колегата си Ави, затова и в заглавието фигурира като момче.

Хрумва му да покани добрия си приятел Емануел да изготви меню, което да се приготвя на място, като поставя условието то да е просто, но изискано. Обяснява му, че и в най–долното капанче у нас човек ще намери шопска салата, кебапчета, кюфтета, пържени картофи със сирене и таратор, ако е лято. Израелецът се вдъхновява от този кулинарен истаблишмънт, от тази алфа–омега на българското ресторантьорство, и прави лютия си таратор, смачканите си картофи, но също и бургер от специално смесена качествена телешка кайма, хотдог, полят с разтопен чедър, зелена салата с праскови и синьо сирене, салата от леща с нарязана зелена салата, плочка сирене, задушен лук, гъби и крутони (ако се махне сиренето, салатата става веган, ако се махнат крутоните е gluten free).

Такъв някакъв изискан streеt food се е получил, streеt food е храната, която Ави истински е заобичал, докато се е вял и живял по света. Веганското брауни в XChallenge food&wine идва от млада местна производителка на здравословни торти и сладкиши, Dara House. Храната се сервира върху хартия и дървени дъски, посетителите са призовани да използват ръцете си за по–вкусно, но има и дървени, рециклируеми прибори. Соковете, приготвени на място, от бъз, мурсалски чай, ягода, си наливаш сам в хартиени чаши. Всичко е милостиво към природата и най–важното, понеже говорим за храна, е пристрастяващо вкусно.


стопкадър
Емануел Перес не за първи път идва в България, карал е сноуборд у нас, оттогава са му останали спомените за туристически брутализъм. И когато Ави му казва, че иска просто и изискано меню, Емануел отговаря – но вие май не сте такива. Сега обаче Ави го води в Пловдив, точно е Капана Фест, и Емануел казва – тук е като в Европа. След това прави менюто в Царево. Идеята ни е да покажем алтернатива на морето в чужбина, че има как и тук да се случват неща по готин начин, обобщава Ави.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР