През широко затворените му очи

30 July 2019

Петзвездна изложба в лондонския Музей на дизайна реконструира света на Стенли Кубрик. Филмите му „2001: Космическа одисея“, „Портокал с часовников механизъм“, „Доктор Стрейнджлав“, „Широко затворени очи“ са резервоар за киноидеи, от който черпят режисьори като Спилбърг и Тарантино.

Корените на екстравагантния му визуален стил и педантично внимание към детайла се коренят в детството на Кубрик. Когато е на 13, баща му, нюйоркски лекар от еврейски поизход, му подарява фотоапарат и вглеждането в света през обектива се превръща за Стенли в доживотна присъда.

В изложбата са представени иновациите във филмите му – в „2001: Космическа одисея“ се появява първият таблет, както и работата му с водещи дизайнери, стигаща до маниакалност. Специално място има Лондон – градът, заради който напуска Ню Йорк и който е непрестанно вдъхновение за работата му, както и основна снимачна площадка.

За „Широко затворени очи“ той превръща лондонски улици и паркове в части от Гринуич Вилидж в Ню Йорк. Изложбата продължава до 15 септември.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР