"Котка в стената" на кинофестивала в Локарно

Филмът на Весела Казакова и Мина Милева ще се бори за приза „Златният леопард“ в Швейцария

24 July 2019

Той е селектиран в основната състезателна програма на един от най-старите и реномирани конкурсиот ранга на фестивалите в Берлин и Венеция. Световната му премиера ще е пред 8000 зрители през август, а веднага след като бъде представен на фестивала, филмът ще атакува отличието на международния фестивал в Сараево заедно с още едно българско заглавие – "В кръг" на Стефан Командарев.

Весела Казакова и Мина Милева от продуцентската компания "Активист 38" нашумяха със скандалните си документални филми „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“ и „Звярът е още жив“, в които разкриват несправедливостите и зверствата на комунизма. "Котка в стената" е първият им игрален филм, който те определят като "политически некоректен".

Действието се развива в общински блок в мултикултурния квартал Пекъм, югоизточен Лондон. Българско семейство влиза в тежък конфликт със съседите си заради изоставена котка. Докато спорът се разгаря, зрителите виждат непозната, разяждана от противоречия Великобритания.

Котка в стената“ акцентира по забавен и едновременно драматичен начин върху отношенията между българските имигранти и местните жители, изпълнени с неразбиране и предразсъдъци. Фон за конфликта им е Брекзит и гръмките заглавия на английската преса в стил: “Емигрантите цицат социалната ни система!”, “Изпратете ги обратно!”, “Откраднаха работните ни места!”.

В международния филмов екип се открояват българските актьори Ирина Атанасова, познатият от театралната сцена Ангел Генов и талантливият, едва 5-годишен, Орлин Асенов. В английския каст са Гилда Уо, Чинуи Ей Нуоколо, Джон-джо Инкпен и 12- годишната Кадиша Гий Камара.

Филмът е копродукция между България, Великобритания и Франция, подкрепена от подпрограма МЕДИА на Творческа Европа, Région Ile de France в партньорство със CNC, Българска национална телевизия, АРТЕ и Пост Републик.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР