Перли във водата

„Малкото е повече“, този принцип в архитектурата важи с пълна сила за малките бутикови хотели, които са особено привлекателни за търсачите на усамотение и релакс

Елка Влаховска 27 July 2019

Perivolas

Perivolas е хотелът, който поставя село Ия на остров Санторини на световната курортна карта. Минималистичните апартаменти, издълбани в скалите, са почти толкова ослепителни, колкото и гледката към морето. А инфинити басейнът е мечта за мнозина, които искат да направят перфектния инстаграм кадър. В тази приказна обстановка всяка дама може да изглежда като „ангел“ на Victoria’s Secret. Декорът е чист цикладски минимализъм. Има осем различни типа стаи, като най-скъпите суити разполагат със собствен плувен басейн, парна баня и самостоятелна тераса. Няма телевизори - калдерата (кратер на угаснал вулкан) е единствената гледка, от която човек се нуждае.

Хотел Little Green Bay в Хвар, един от далматинските острови в Адриатическо море, е плод на дизайнерските пристрастия на брат и сестра от Франция, решили да напуснат родината, за да „опитомят“ един малък тюркоазен залив, заобиколен от прекрасна борова гора, на три километра от град Хвар, Хърватия. Хотелът е само с 15 стаи с шикозен дизайн, в който преобладават суровите материали - камък, дърво, лен и полиран бетон.

Обграден от борове и пищни тамарискови храсти, каменистият плаж разполага с ратанови слънчеви легла за хващане на слънчев тен и безметежно съзерцание на морската шир. На хълма над залива, засаден с кактуси и олеандри, мини спа центърът предлага масажи, процедури за лице и тяло с продукти на Thalgo и джакузи на открито. Но ако на човек му омръзне да се уединява в този малък уханен рай, на разположение е скоростна лодка за частни екскурзии. 

La Co(O)rniche(Ла Корниш) на атлантическото крайбрежие на Франция е място с изключителни координати. Недалече от град Аркашон, хотелският комплекс с ресторант се намира до най-високата дюна в Европа, която живее сякаш собствен живот между океанските вълни и боровата гора. Това е митично място, открито още през 30-те години на миналия век от френския предприемач Луи Гом, където той, визионерът, слага началото на т.нар. Сребърен бряг на Франция (сравнявайки го с Лазурния). Самият хотел е бивша ловна хижа от 30-те, приютявала аристократи, банкери и финансисти, прииждащи от Париж. Сега е реновиран и обзаведен със съдействието на именития дизайнер Филип Старк. В съхранената автентичност на баската къща е вградена избата за стриди, която осигурява наред с изобилието от дарове на океана, гурме лакомства за елитните гости.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР