Бюти „анорексички“

Как отказът от козметика е на път да се превърне в гореща тенденция

Люба Вангелова 16 July 2019

Тенденцията да съкращаваме броя на флаконите на козметичния ни рафт е може би една от най-важните в съвременната грижа за здравето и красотата ни. „Голата“ кожа се превърна в най-добрия грим, а за минимализма в грима днес се пише по-често, отколкото за многоетапната козметична грижа. Вероятно следващата стъпка в развитието на този вид козметичен подход е т.нар. козметичен глад (skin fasting), по време на който даваме почивка на кожата си от всички кремове и серуми.

Как започна всичко?

Между лист-маските, сока от целина и PRP-терапията до мен си проправи път информацията за на пръв поглед революционна идея, чието съществуване мога да сравня с пънка в музиката. Идеята за „козметичен глад“ е популяризирана от японската козметична марка Mirai Clinical. Създателят й Коко Хаяши твърди, че периодичното лишаване от козметика за грижа за кожата, изненадващо или не, подобрява състоянието й. В основата на този метод стои убеждението на Хипократ, че традиционното гладуване може да се прилага като лечебен механизъм. Предвид интереса на бюти индустрията към японските тайни за красота през изминалите месеци за „beauty fasting“ писаха немалко издания, сред които Dazed Beauty, Man Repeller, Bustle и много други. Идеята на начинанието е изключително семпла: за няколко дни се отказвате дори от базовите процедури, включително овлажняване и почистване с козметични продукти, за да дадете на кожата си шанс да се върне към основното (фоновото) си състояние, включително по отношение на производството на себум. Почиствайте лицето си с топла, но не гореща вода, а за съхраняване на влаговия баланс приемайте повече течности. По своята същност тази нова тенденция налага да не се използва никаква козметика – не толкова революционна идея за реалния свят, но за бюти индустрията е меко казано изненадваща.

Работи ли наистина?

Журналисти от Dazed и Man Repeller споделят недвусмислените си наблюдения от експеримента: от една страна, налага се да се справим със сухотата на кожата, която настъпва вследствие на отказа от обичайната грижа, а от друга – „фастингът“ помага да разберем какво в тази грижа е излишно. Все пак да се практикува подобна „ваканция“ не е препоръчително за хора с атопична кожа, екземи и други състояния, при които съществува нужда от специална грижа. Излиза, че „козметичното гладуване“ по-скоро е подходящо за тези, чиято кожа е непретенциозна и нереактивна. Интересен е по-скоро психологическият ефект от подобно ограничение: отказът от козметика може да помогне да се запознаем с истинската си кожа, без да е третирана с козметика, която като че ли понякога използваме повече за утеха, отколкото с реална полза. За способността на кожата да се грижи сама за себе си е написано немалко. „Гладуването“ ще ви помогне да постигнете минимализъм в рутината и да редуцирате разходите си.

Какво казва науката?

Кожата е интересен орган, който освен че действа едновременно сензорно и защитно за цялата система от органи, също и диша. Следователно всяко покритие върху кожата (съдържащо лаурил сулфат или някои видове водорасли) пречи на дишането й и това поражда съмнения в полезната функция на покритието. Кожата произвежда и себум, който е съставен от различни мастни киселини, които помагат за задържането на влагата. Козметичните продукти за грижа трябва да бъдат създадени по сходен молекулен модел с този на себума, за да дадат възможност на кожата да диша. Това отчасти съдържа идеята за минимизиране на козметиката. Но с последващите ежедневни козметични процедури правим точно обратното – отнемаме й въздуха. Ето защо назрява нуждата от това да се лишим от някои. Така лесно стигаме до идеята за детокс на кожата?! И все пак неоспорими научни доказателства за това, че кожата ще подобри кондицията си и ще настъпи положителен ефект от детокса, липсват.

Как може да проведете „козметичен глад“?

Ако ви е интересно да опитате този вид „аскетизъм“, спазвайте минимална хигиена: измивайте кожата си с вода (или използвайте минимални количества продукт за много меко почистване), спете на чиста калъфка за възглавница всяка вечер и не пипайте лицето си с мръсни ръце. И ако „козметичният фастинг“ подразбира да се лишите и от слънцезащитна козметика, ви съветвам да не се отказвате напълно от нея, тъй като все пак става дума за превенция срещу меланома и други болести по кожата, които слънчевите лъчи провокират. Всъщност според думите на тези, които са направили поне веднъж подобен „козметичен глад“, кожата постепенно възстановява собствения си баланс на влага. А съвсем реално стигаме до извода, че чрез козметиката ние предимно се опитваме да прикрием последиците от дехидратацията. Без козметични помощници обаче се налага да се върнем към навиците си за нейното поддържане. Най-малкото, за което може да помогне „козметичният глад“, е да даде шанс на кожата ви да покаже кой е основният й проблем: хормонален баланс, дехидратация, раздразнение, алергия. Сега в съзнанието ми остава да кънти отчетливо въпросът: „Готова ли съм да се откажа временно от козметиката в името на красотата?“

Временно – това е ключовата дума.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР