А вашите деца какво ядат?

Фотограф засне деца от целия свят и храната, която консумират за една седмица

17 March 2021

Kawakanih Yawalapiti, 9,Западния щат Мато Гросо, Бразилия

Какво хапнахте вчера? Хубава салата? Или може би някаква оставена пица от преди два дни? Това може да звучи като прост въпрос, но фотографът Грег Сегал реши да го анализира малко по-задълбочено. През последните три години той е посетил девет страни по целия свят, за да разбере какво ядат всяка седмица децата от различни култури и издаде книга, наречена „Daily Bread: What Kids Eat Around the World“.

"Фокусирах се върху децата, защото хранителните навици се създават в детството и ако не се изградят, когато са на 9 или 10 години, ще бъде много по-трудно, когато са по-възрастни", казва Грег в интервю с Bored Panda.

#1 Kawakanih Yawalapiti, 9,Западния щат Мато Гросо, Бразилия

Kawakanih, член на племето Yawalapiti, живее в национален парк Xingu, резерват в Бразилия. Повечето ѝ дни преминават в игра покрай реката или във вършене на домакинска работа, като събира маниока (кореноплодно растение), приготвяне на тапиока (ястие) и риболов. Хранителният режим на Kawakanih е много прост, състоящ се главно от риба, тапиока, плодове и ядки.



#2 Anchal Sahani, 10, Мумбай, Индия

Петчленното семейство на Anchal живее с по-малко от 5 долара на ден, които стигат единствено за приготвянето на бамя, карфиол, леща и индийския хляб роти. Anchal мечтае да се върне във фермата, където е родена в Бихар, за да ходи на училище, както другите деца, и да стане учител, но тя е заета с домакинска работа и с грижите за по-малкия си брат. Когато има свободно време, тя напуска предградието, където живее, за да наблюдава как безгрижно си играят останалите деца.

#3 Davi Ribeiro De Jesus, 12, Бразилия, Бразилия

Дави живее с баща си, втората си майка и тримата си братя и сестри в малка едностайна къща в Santa Luzia favela, беден квартал на края на най-голямото сметище в Латинска Америка. Дави би хапнал почти всичко, с изключение на горчивите бобови култури, макар че повечето дни има боб и ориз, може би с малко свинско. Той може сам да си приготви пържени яйца, овесена каша и паста. Понякога има лакомства, като сладки пуканки. Дави никога не си ляга гладен.

#4 Ademilson Francisco Dos Santos (11) Вао де Алмас,Гояс, Бразилия

Адемилсън е от Вао де Алмас, общност от 300 семейства. Домът на Адемилсън е на 200 километра от най-близкия град, на трудно проходимо място, особено през дъждовния сезон. Няма телевизор, електричество или течаща вода. Жителите се къпят, перат дрехите си и мият посудата си в река Капивара. Семейството отглежда изобилие от култури: ориз, манихота, сладки картофи, тиква, фасул, корнишони, бамя, джило, портокал, лимон, диня, царевица, кафе и захарна тръстика. Произвеждат кокосово масло, масло от мамона (рициново масло) и сусам и фъстъчено пачока. Любимите лакомства на Адемилсън са манго и пачока. Има много храни, които не е опитвал и са чужди за него. Никога не е ял пица, преди да отиде в Бразилия, за да бъде сниман.


#5 Берил О Джин, 8, Куала Лумпур, Малайзия

Берил живее в тиха жилищна сграда с родителите си и двамата си братя. Бащата й е инженер, а майка й ежедневно се грижи за нея и братята й. Спомените на Берил за храната от ранното й детство се свързват с овесена каша и торта. Нейното любимо ястие са спагети Карбонара.


#6 Meissa Ndiaye, 11, Дакар, Сенегал

Мейса споделя една стая със своите родители и брат си. Мейса, благочестив мюсюлманин и ученик в Коранското училище, обича козе месо и сладки храни като овесена каша, макар че през седмицата, в която водеше дневник на ястията си, ядеше много малко месо. По-често яде френски хляб, пълнен със спагети, грах или пържени картофи.

#7 Sira Cissokho (11 години) Дакар

Сира, едно от девет деца, е от Тамбакунда, на около 7 часа северно от Дакар. Бащата на Сира е музикант, а майка й е домакиня. Сира не винаги получава достатъчно храна. При специални поводи майката на Сира приготвя любимото й ястие - пиле. Много от храните, които Сира и нейното семейство ядат, се отглеждат в тяхната градина, включително просо и фъстъци.

#8 Rosalie Durand, 10, Ница, Франция

Розали има здравословен режим на хранене (който включва много прясна риба, като сардини), отчасти благодарение на баща си, ресторантьор, който я е научил да прави крепове, салати и леща с наденица, любимо й ястие. Единствените храни, които не иска да яде, са рататуй, спанак и краставици. Розали наследява своя усет към стила от майка си, която е моден дизайнер, и планира да бъде интериорен дизайнер. Розали се занимава с тайландски кикбокс, скално катерене и гимнастика. Нищо не липсва в живота на Розали

#9 Hank Segal, 8, Алтадена, Калифорния

Ханк живее с майка си, учител по пеене, баща си, фотограф и кучето им, Джанго близо до подножието на планините Сан Габриел североизточно от Лос Анджелис. Ханк и неговите родители са израснали с храни, като чери домати, артишок, тиквички, спанак, нарове, ямс, грах, мащерка, босилек, люти чушки Серано, боровинки, малини, ревен и диня.

#10 June Grosser, 8, Хамбург, Германия

Майката на Джун е моден фотограф и макар че още не е снимала дъщеря си, Джун е много сигурна пред камерата и позира като истински модел. Тя няма свой идол и възнамерява да бъде собствен модел за подражание. Любимата храна на Джун е шницел. Тя не консумира къри и трюфели и не харесва броколи, поне засега.

#11 Greta Moeller, 7, Хамбург, Германия

Грета живее с майка си и по-малката си сестра в Хамбург, но прекарва доста време с баба си и дядо си. Любимата храна на Грета са рибни пръчици с картофено пюре и ябълков сос.Не обича мляко с ориз.


#12 Andrea Testa, 9,Катания, Италия

Андреа живее в една къща с родителите си и 6-годишната си сестра Витория. Бащата на Андреа е офицер в италианската армия, а майка му е домакиня, която се занимава с приготвянето на храната за семейството. Любимото ястие на Андреа е паста Карбонара с много бекон. Той обича аромата на портокалови цветове и череши. Не иска и да докосне карфиол.


#13 Leona “Nona” Del Grosso Sands, 6, Глендейл, Калифорния

Нона живее с майка си и Клео, любимата й котка, в апартамент в Глендейл, Калифорния. Тя може да приготви овесена каша и палачинки. Майка й настоява тя да яде зеленчуци, особено броколи. Идолите на Нона са нейната майка, учителите й и Joan Jett .

#14 Adveeta Venkatesh, 10, Мумбай, Индия

Адвеета, единствено дете, живее с баба си, която приготвя повечето ястия, и родителите си в просторен апартамент с балкон с изглед към Деонар, предградие на Мумбай. Майката и бащата на Адвеета са учени в държавния изследователски център в Мумбай. Преди да започне да се храни, Адвеета казва молитва в благодарност за храната в чинията си. Вегетарианка, тя обича южноиндийската кухня, особено доса (палачинки, приготвени от ферментирал ориз и леща), поднесени с пикантно чатни и йогурт. Доскоро Адвеета е била доста по-капризна, не е обичала 99% от храните, които яде сега. Но както баща й отбелязва по време на фотосесията, тя е започнала да консумира повече закуски и сладкиши.

#15 Siti Khaliesah Nataliea Muhamad Khairizal, 9, Куала Лумпур, Малайзия

Siti живее в предградие на Куала Лумпур с баща си, продавач на автомобили, майка си, домакиня и нейните 4 братя и сестри. Майка й приготвя всички ястия и определя правилата за масата: рецитиране на Du'a, без вода преди ядене и без телефони по време на хранене, въпреки че рядко цялото семейство сяда на вечеря заедно, защото всички са много заети. Любимото ястие на Siti е спагети Карбонара и обожава миризмата на пържени нудъли. Учи в китайско училище, където изучава мандарин и практикува таекуондо.

#16 Yusuf Abdullah Al Muhairi, 9, Мирдиф, Дубай, Обединените Арабски емирства

Майката на Юсуф дошла в Дубай от Ирландия, за да работи като сладкар. Юсуф харесва ястията на майка си, а сам може да си направи бъркани яйца и тост сандвичи. Обича да чете, рисува, да се катери, да язди коне и да създава научни проекти. Той мисли, че ще стане пилот или полицай, когато порасне.


#17 Frank Fadel Agbomenou, 8, Дакар, Сенегал

Франк живее с по-големия си брат и баща си в апартамент в шикозен квартал на Дакар. Франк би искал отново да види баща си и майка си заедно, но мисли, че това желание няма да бъде сбъднато. Няма почти нищо, което Франк не обича да яде. Той е любител на рибата и семейният готвач знае как добре да я приготви. Франк е отличен танцьор, макар че предпочита да гледа телевизия и да играе игри на своя Play Station.

#18 Tharkish Sri Ganesh (10) And Mierra Sri Varrsha (8),Куала Лумпур, Малайзия

Tharkish и Mierra живеят с майка си и баща си в жилищен блок в Bukit Jalil, предградие на Куала Лумпур. Баща им работи като продуцент на филми, а майка им е домакиня и се заема с готвенето, въпреки че през уикендите ядат KFC, Pizza Hut или китайски храна. Миерра не обича острата миризма на месо и следи от кръв. Тя предпочита бонбони и шоколад. Любимата храна на Таркиш е Puttu, задушен ориз с кокос и гарниран с банани и палмова захар. Таркиш не обича лук, защото вкусът му е странен и в устата му остава неприятна миризма.


#19 Cooper Norman, 12, Алтадена, САЩ

Купър живее в тих и спокоен квартал в подножието на Алтадена, Калифорния, заедно с майка си, училищен администратор и баща си, мениджър човешки ресурси. На 4 години Купър започва да се занимава с тренировки по карате, а на 5 започва да посещава уроци по класическа китара. Обича да пробва нови храни, но тайландската храна (родината на майка му) му е любима. Купър планира да бъде неврохирург, когато порасне.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР