Розов бон/бон тон

Зефирът е уникален руски десерт

Мануела Панайотова 14 July 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Зефирът е уникален руски десерт - деликатни, леки и ефирни бонбони, в красиви, пастелни цветове, с форми направени сякаш от еднорог и дъга от сезонни вкусове и аромати.

Ако нямате еднорог, който да ви помогне, осигурете си пош с накрайник според желаната форма и, при това изобилие от дъхави плодове, лесно може да си приготвите лакомството, за наслада и радост на всички!

За пюрето използвах 200 г микс от малини и боровинки и 100 г захар. За сиропа използвах 75 г вода, 170 г захар, 5 г агар агар на прах. Трябва ви и един белтък.

Как ги направих: В малка касерола смесих плодовете със захар и вода (1 с. лъжица), и варих на средна температура за около 10 минути. Блендирах и прецедих. Претеглих 125 г пюре и го оставих настрани. След като изстина прибавих белтък и разпених с миксер.

Отново в касерола смесих вода, агар, захар и разбърках. Готвих на средна към висока топлина за около 5-7 минути или докато сиропът стана вискозен (леплив и плътен). Продължих да разбивам белтъка с пюрето, докато сместа побеля и стана плътна, като за целувки. Добавих сиропа към яйчената смес и продължих да разбивам с миксер, докато започна да се уплътнява и стяга.

Прехвърлих в пош и шприцовах върху хартия за печене. Оставих да съхнат за 24 часа.

С ръце напудрени със захар отлепих внимателно черупките, слепих ги и ги овалях в пудра захар - така се запазват нежни отвътре, а отвън стават хрупкави. Насладете се!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР