Пушек, който гърми

Моси-оа-Туня (Пушек, който гърми) е местното име на водопада Виктория на река Замбези между Зимбабве и Замбия. Имах щастието да усетя неговото вълшебство и да му се насладя отблизо и отвисоко – с полет с хеликоптер, както и по време на вълнуващо пътешествие с луксозния влак с парен локомотив Роял Ливингстън експрес

Петя Мургова, управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Мургова и партньори“ и страстен пътешественик с приключенски дух 12 July 2019

Снимка: Петя Мургова, Bushtracks Africa press

Моси-оа-Туня (Пушек, който гърми) е местното име на водопада Виктория на река Замбези между Зимбабве и Замбия. Имах щастието да усетя неговото вълшебство и да му се насладя отблизо и отвисоко – с полет с хеликоптер, както и по време на вълнуващо пътешествие с луксозния влак с парен локомотив Роял Ливингстън експрес.

На организираните ми приятели винаги им е доста странно и смешно как казвам ДА, преди да съм видяла и проучила като тях с подробности картата и маршрутите на предстоящото пътуване. Знаех най-общо програмата ни – Африка, Замбия, Зимбабве. Но това беше моят откривателски бонус – да усетя с всички сетива новите места. Запознанството ми с Африка беше непредубедено, като общуването с някого, когото не познаваш, а го възприемаш спонтанно, усещаш го като емоция, глас, интереси, душевност, истинност на разказа така, както Бог го е създал – една неподправена вселена.

Пътуването ни беше 14 дни: от София до Йоханесбург с полет през Истанбул, последван от вътрешен полет до Нелспрут и три дни сафари в Националния парк „Крюгер“, полет до Ливингстън и наблюдение на водопада Виктория, полет до Кейптаун и връщане в София.



Ливингстън – колорит, ухания, звуци

И така, шарената ни и сплотена група от 8 души се озова на летището в град Ливингстън в Замбия. Паркът на хотела в Ливингстън беше като опера на открито – шарен декор, богато надиплен с яркозелената си украса от екзотични растения и с музикален съпровод на странни звуци, издавани от африканските птици и животни, допълван от близостта на антилопи, зебри и жирафи, които надничаха любопитно, включително през прозорците на стаята ни. За настроението при пристигането ни в хотела се бяха погрижили широко усмихнати африканци с колоритни носии, пеещи шумно африкански национални песни и безспирно танцуващи. И ние попяхме, потанцувахме и се поснимахме с тях.

Двата хотела в града – Авани Ризорт и Роял Ливингстън – са свързани помежду си и си поделят голям зелен парк с гора и красива панорама към водопадите, като предлагат чистота, прекрасна храна и безупречно обслужване.

Където и да пътувам по света, винаги питам местните за традиционния им пазар на открито. Разположен на 20 минути с автомобил от хотела, малко преди центъра на Ливингстън, там можеш да откриеш всичко – типичните многоцветни шарени африкански поли и престилки за готвене, различни ръчно гравирани бижута от слонова кост, всякакви ръчно рисувани африкански сувенири и купички, направени от сапунен камък, дърво, кокосова кора или от кората на различни растения. Не пропуснах да си купя и подправката рас ел ханут – смесица от кардамон, кимион, карамфил, канела, индийско орехче, бахар, люти чушки, семена от кориандър, пипер, куркума и сминдух, която използвам за ястия с ориз и месо и за мариноване на агнешко. В различните райони на Африка към нея добавят и по някоя местна подправка.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР