Чътни (chutney) е пикантна разядка от индийската кухня, в която умело използваните контрасти водят до... хармония.
Това е един много приятен и различен начин да превърнете любими плодове в ароматно допълнение към хляб, риба, различни меса или сирена.
Интересното в тази разядка е, че се прави от всякакви плодове и дори микс от тях, използват се захар, стафиди, дори фурми, а се подправя с лук, понякога чесън, кориандър, сминдух, кимион, сол, зехтин, оцет и чили - нещо като сладка лютеница или солен мармалад.
Ако сте любители на вкусовите предизвикателства, днешната рецепта е за вас!
Използвах 2 с. лъжици зехтин, 1 лук, 550 г череши, 100 г оцет, 170-200 г захар, 2 шепи стафиди, 1/2 ч. лъжичка канела, индийско орехче, пресен джинджифил, карамфил, сол, чили и розов пипер, на вкус.
Как го направих: Загрях зехтина в тенджера и добавих лук. Сготвих го, докато стана прозрачен. Добавих останалите съставки, разбърках добре и оставих на слаб огън за около 40 минути или докато се изпари част от водата и се сгъстят соковете.
След като текстурата стана като тази на конфитюр, изключих топлината и оставих да се охлади. Захарта и оцетът са естествени консерванти, така че насипах чътни в буркан, без да го запечатвам.