Динамичните филъри – верните помощници в борбата със стареенето

Потърсихме компетентното и професионално мнение на д-р Ивайло Пашов – орален хирург в дентални клиники НУРИДЕНТ.

07 June 2019

д-р Ивайло Пашов

Снимка: НУРИДЕНТ

Стареенето на кожата е необратим и естествен процес, засягащ всеки индивид. Количеството на хиалуронова киселина в организма намаляваи между 40 и 50-годишна възраст ние сме изгубили около 50% от нея, а това от своя страна води до хлътване и отпускане на скулите, бръчките стават видими и контурите на лицето се променят.

За радост, съвременната естетична медицина предлага доста ефективни методи за борбата с белезите на времето. Един от тях са филърите. Общоприето схващане е, че поставянето на филъри води до изключително неестествени резултати. Дали обаче това е така?

За отговора на този и на много други интересни въпроси, свързани с иновативните динамични филъри, потърсихме компетентното и професионално мнение на д-р Ивайло Пашов – орален хирург в дентални клиники НУРИДЕНТ.

Какво представляват филърите и по-конкретно динамичните филъри?

Дермалните попълващи средства добиха широка популярност под наименованието филъри” или дермални импланти”. Те биват няколко вида: временни, полу-перманентни и перманентни. Най-масово използваните са временните и те често са базирани на основата на хиалуронова киселина, която е естествена съставна част на кожата.

Съществуват обаче и съвсем нова ера динамични филъри, които притежават ексклузивен метод на омрежване, при който се запазват дългите вериги хиалуронова киселина в мобилната мрежа.

В НУРИДЕНТ работите с единствените по рода си динамични филъри на Teoxane Laboratoires. Каква е иновацията във формулата на Тeosyal RHA?

Тeosyal RHA е първата еластична хиалуроновата киселина, специално разработена и посветена на естествената динамика на лицето. При разтягане и компресия Тeosyal RHA гела се адаптира към средата, като запазва своята ефективност. Бръчките в мобилните зони са редуцирани в дългосрочен период. Филърът се превръща в част от структурата на дермата, придавайки и по-естествен вид, особено в мобилните зони, където кожата се разтяга. В резултат на това, лицето остава естествено динамично.

По какво можем да познаем лице, което е третирано с динамични филъри? Има ли изявена видима разлика с останалите хиалуронови филъри?

Когато дадена зона е третирана с динамичен филър, резултатът изглежда максимално нежно и дискретно. Този тип филъри запазват естественото излъчване на лицето. Имплантите с хиалуронова киселина са биосъвместими и резорбируеми. Качеството и степента на пречистеност на геловете с хиалуроновата киселина гарантират напълно естествен, безопасен и незабавен резултат само след една процедура, която даже не трае твърде дълго, само 10-15 минути.

Съществува ли специален метод на прилагането на динамичните филъри?

За прилагането на динамични филъри се използва специален уред Тeosyal Pen, който позволява на специалистите да бъдат изключително прецизни, особено в по-деликатните зони. За разлика от поставянето на филъри с обикновена спринцовка, където лекарят упражнява натиск, за да индуцира гела, то прилагането на филъри чрез иновативната "химикалка" е съвсем различно. Например, могат да бъдат предварително зададени количеството на гела и скоростта на инжектиране, съобразно изискванията за специфичната област, която ще бъде третирана.

Гелът се въвежда бавно и равномерно с инжекционното устройство. Тъй като процесът се контролира електронно, лекарят може да се съсредоточи върху поставянето на гела в много по-голяма степен, в сравнение със стандартното инжектиране.

Колко дълготраен е резултатът?

По принцип, резултатите са видими веднага след процедурата, но за оптимален ефект са необходими между 1 и 3 процедури. Всъщност, ефектът зависи от редица фактори, които оказват неимоверно влияние върху дълготрайността на динамичните филъри. Изключително важен е начинът на живот, който пациентът води, техниката на инжектиране, тютюнопушенето и др. Поради факта, че хиалуроновата киселина се разгражда естествено в тялото, ефектът на процедурата варира и зависи от няколко обективни фактора като например: тежест на проблема, който се коригира или количеството, което се поставя, а също така продуктът, който се използва. Важни фактори са типа кожа на пациента и коя е зоната на инжектиране.

Колко важна според вас е консултацията с пациента преди манипулацията?

Изключително важна, даже това е най-съществената стъпка. Често пациентите имат нереалистични очаквания от процедурата (особено тези, които се подлагат за пръв път на подобна манипулация) и специалистът е този, който трябва да им разясни всички аспекти. Истината е, че както при всичко останало и тук нещата са твърде индивидуални.

Поради тази причина, ние в НУРИДЕНТ държим пациентите ни да попълнят изчерпателен въпросник, чрез който имаме възможност да се запознаем по-обстойно с тяхното общо състояние, преди да пристъпим към манипулацията. Това гарантира пълната безопасност за пациента по време на цялата процедура. В този предварителен етап уточняваме и техните изисквания, дискутираме дали това, което желаят като ефект, е постижимо и колко то би изглеждало естетически красиво. Все пак, целта и на двете страни (моята и на пациентите) е свързана с постигането на максимално естествен и удовлетворяващ резултат.

Как протича процедурата и има ли болка?

Както вече споменах, процедурата протича в рамките на 10-15 минути. Преди да започнем с изпълнението на процедурата в НУРИДЕНТ, третираната зона бива обезболена с локален анестетик - лидокаин, за да се гарантира оптимален комфорт за пациента по време на процедурата.

Съществуват ли противопоказания за поставяне на динамични филъри и какви биха могли да бъдат страничните ефекти от процедурата?

Инжекциите с хиалуронова киселина не се препоръчват на бременни жени, кърмачки, пациенти с чувствителност към хиалуроновата киселина, пациенти с автоимунни заболявания и други заболявания на имунната система, кожни заболявания, склонност към келоидни образувания, често рецидивиращ херпес на устните и др.

За какви зони и случаи са приложими динамичните филъри?

Динамичните филъри Тeosyal RHA са приложими в следните зони: устни, шия, чело, назолабиални гънки, глабела, периорална зона, пачи крак, брадичка, скули, мандибуларна зона, марионетни линии.

Необходима ли е предварителна подготовка преди процедурата?

Не е желателно поне седмица преди процедуратада се приемат: аспирин, лекарства против възпаления, антикоагуланти и алкохол.

Изисква ли се по-специална грижа за третираната зона след процедурата?

Няколко дни след процедурата пациентът не бива да се излага на високи температури: слънце, парна баня или солариум, а също така да не травмира инжектираната зона.

В продължение на 2 седмици пациентът трябва да приема колкото се може повече вода (минимум по 2 л. на ден), а 24 часа след процедурата не бива да приема алкохол и да използва козметични продукти (грим, червило).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР