Обичала ли е Джейн Остин, била ли е обичана

Историчката Луси Уорсли прави вълнуващ портрет не само на великата писателка, но и на цялата Джорджианска епоха в биографията „Джейн Остин у дома“

29 May 2019

Портрет на Джейн Остин, нарисуван от сестра ѝ Касандра.

Обичала ли е Джейн Остин, била ли е обичана, ценена, четена? Колко време е минало, докато види първата си книга отпечатана? Какви са били хонорарите ѝ? Можело ли е да живее от тях? Тези и много други въпроси намират отговор в биографията на Луси Уорсли „Джейн Остин у дома”.

Книгата излиза от нас с логото на издателство „Лист“. Тя е най-изчерпателната, достоверна и вълнуваща биография на великата писателка. обикаляме местата, където е живяла авторката на „Гордост и предразсъдъци”, промъкваме се из коридорите на ума й, проникваме в сърцето й. Книгата проследява всекидневието й, разглежда оцелелите писма и спомените на близките й, вдига завесата на цялата Джорджианска епоха. Луси Уорсли рови педантично из архивите, документира открития, оборва митове. На читателите на Джейн Остин тя предлага откровен, незахаросан поглед към живота й, пълен с изпитания, несправедливости, разочарования, но и воля за промяна.

Джейн Остин не доживява да подреди свой дом и да види името си на корица. Притежава обаче малко махагоново писалище и обичта на сестра си Касандра. Повече не й е било нужно, за да промени тихо света с книгите си. Ухажват я, искат ръката й, но тя избира да бъде бедна и свободна.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР