Руло от козунак

Сладкиш, фин и пленителен, от който едно парче никога не е достатъчно...

Мануела Панайотова 05 May 2019

Снимка: Мануела Панайотова

С празниците дойдоха ветровете с топъл дъх и дивните аромати, а след тях останаха козунаци и ... още предстоящи празници.

Днес ви предлагам една идея за рециклиране“ на козунаци*, превръщайки ги в чисто нов, оригинален и свеж десерт - руло с пълнеж от мляко и кокосови стърготини. Или с други думи - сладкиш, фин и пленителен, от който едно парче никога не е достатъчно...

За рулото използвах 500 г козунак, 150 г кондензирано мляко.

За пълнежа: 200 г цедено мляко, 100 г кокосово брашно или кокосови стърготини, 1 с. лъжица пудра захар, нар за украса.

Как го направих: Накъсах козунака на хапки, сложих го в кухненски робот с нож, добавих кондензирано мляко и смлях , докато се получи компактно тесто. Разточих го върху домакинска хартия, като се опитах да му придам правоъгълна форма с дебелина от около 1 см. Смесих мляко, пудра захар и стърготини, и разстлах върху основата, като оставих по 1см. от ръба. С помощта на хартията навих на стегнато руло, подпъхнах двата края навътре и оставих в хладилник за 2-3 часа. Поднесох рулото декорирано с нар и кокосови стърготини.

* Ако се ползват козунаци със стафиди или локум и сместа стане много мека и лепкава, може да използвате няколко обикновени бисквити, които ще я направят удобна за разточване.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР