Корея - красотата отвъд предразсъдъците

eva.bg 24 April 2019

Снимка: Etereuti, Pixabay License

В месеца, в който се осъществява първата организирана българска екскурзия до Северна Корея, искаме да ви разкажем повече за нейната южна съседка, която също не се слави като най-известната туристическа дестинация сред родните пътешественици. Освен географски, Южна Корея е доста далечна от нас в много отношения, като разбирания, бит и култура, поради което много хора биха се отнесли скептично към тази посока.

Отвъд възможните предразсъдъци обаче азиатската държава определено има какво да предложи на своите посетители и на света като цяло. В последните години тя се нареди сред лидерите в модните тенденции, козметиката и музиката и продължава да затвърдява позициите си със сериозни темпове.

На първо място, Корея има вековна и цветуща история с множество възходи и падения, поради което разполага и с богато културно наследство. Цели 13 са обектите, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в Южна Корея. През изминалия век старата империя претърпява множество сътресения. Първо бива окупирана и опустошена от Япония, а впоследствие става сцена на разгорещен конфликт за разпределяне на зони на влияние между САЩ и СССР. Без да навлизаме в исторически детайли, можем да обобщим, че въпреки трудностите и разделението, Южна Корея бързо стъпва на краката си, превръща се в най-модерната демокрация в Азия и бележи невероятен възход. В момента държавата е на водещи позиции по редица критерии не само в Азия, но и в цял свят, сред които сигурност, образование и здравеопазване.

Южна Корея е лидер в развитието на технологиите и иновациите, както и в сферата на развлеченията. Тази година например азиатската държава ще бъде домакин на редица технологични форуми и конференции, сред които World IT Show, както и на събития в сферата на забавленията като покер турнира APPT. Същевременно ежегодно се провеждат и типични южнокорейски фестивали като този на ледения риболов, чрез които можете да се потопите в местната култура и традиции.

Впечатляваща е симбиозата между древното културно наследство и новостите на модерния свят. Южна Корея съчетава в себе си лукса на футуристичните сгради и небостъргачи заедно с древните културни паметници и уникалната природа. Столицата Сеул е един от водещите мегаполиси в световен мащаб, помещаваща централите на гиганти като Samsung и LG.

Едно от най-впечатляващите места в Сеул е кулата в планината Намсан, издигаща се на 236 м, от която се разкрива уникална гледка над столицата.

Ако искате да научите повече за корейската държава, трябва да посетите и двореца Gyeongbokgung (или Кьонбок), в който е живяла династията Чосон.

Южна Корея се слави и с традиционната си кухня и отношението към храненето като ритуал. Основните съставки са типично азиатските ориз, зеленчуци и месо. Най-разпространеното и традиционно ястие, което се превърна в световна сензация, подобно на всичко корейско, се нарича кимчи. То се състои от ферментирали зеленчуци и дори напомня на кисело зеле, в комбинация с различни сезонни зеленчуци, много подправки и добавки като ферментирали морски дарове и рибен сос. Всъщност съществуват стотици вариации на ястието, което се консумира от корейците целогодишно и в повечето случаи ежедневно. Страстта на корейците към кимчи е толкова голяма, че е разработен специален вид от ястието, за да може първият корейски космонавт да си го хапва в космоса, а в Сеул има цял музей, посветен на кимчи.

Несъмнено едно от най-красивите кътчета в Южна Корея е остров Чеджу-до, наречен от местните жители „Островът на Боговете“. Освен че е най-големият южнокорейски остров, той е и най-високата планина в страната. Образувал се е преди близо 2 млн. години вследствие на изригването на вулкана Халла-сан. Той значително се различава от континенталната част в много отношения, като традиции, архитектура и дори език. Местното население на автономната област говори на силен корейски диалект, който е неразбираем дори за самите корейци. Уникалните природни богатства го правят едно от най-романтичните и красиви кътчета, макар и все още не толкова познати сред туристите. Все пак през последните години живописният остров добива все повече популярност и се превръща в подходяща дестинация основно за младоженци и влюбени двойки.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР