PSY! Ех, този луд кореец

Деяна Ангелова 19 November 2012

Забравете за американската мечта. Имаме нова земя на неограничените възможности. И не ви трябва самолетен билет, за да стигнете до нея. Защото е виртуална и се нарича YouTube. На тази онлайн територия преди няколко месеца един световно неизвестен пълничък кореец пусна новия си клип. И нито той, нито цялата музикална индустрия, нито родната му Южна Корея бяха подготвени за това, което се случи.

За броени седмици този луд кореец с онова смешно видео превзе компютрите като опасен вирус и не съществуваше защитна програма, която да го спре. Ако и вие сте се смели пред екрана, без да разбирате и дума от това, за което пее, значи сте част от заразените с вируса Gangnam Style. А размерите на епидемията са гигантски. До този момент видеото е гледано над 415 МИЛИОНА пъти. И е най-харесваният клип в историята на YouTube с близо 3.5 МИЛИОНА лайквания. Дори влезе в Книгата за рекорди на Гинес. Всички западни сутрешни блокове, токшоута и рейтингови програми се надпреварваха да го канят за гост. И дори сериозни издания като Forbes, Businessweek, Guardian не пропуснаха да анализират ситуацията с разсъждения от типа на „Какво, по дяволите, се случва?!“.
Всъщност случи се това, че едно наистина смешно видео се хареса на страшно много хора. А лудичкият кореец, който все пак си има име и то е PSY (Сай), се оказа в една изключително куриозна ситуация. „Осъзнах, че видеото на Gangnam Style е много по-популярно от мен самия. А това е проблем. Защото сега трябва да обяснявам на света кой е PSY. Стотици милиони са ме гледали, но не знаят кой съм”, заяви творецът, засенчен от творението си.
И за да му помогнем в тази битка, ще ви запознаем с някои любопитни факти от биографията му. А вие внимавайте какво качвате в YouTube, защото може да се събудите като световна звезда и да се налага да обяснявате кой сте всъщност и откъде сте се появили.

- За нас той се появи от нищото, но PSY е местен шоумен с 12-годишна кариера и шест албума зад гърба си.

- Песента Gangnam Style е посветена на едноименния скъп район в Сеул, който бил нещо като Бевърли Хилс, Манхатън, Маями Бийч, Уол Стрийт и Силиконовата долина в едно. Имотите там струват повече, отколкото цената на всички сгради във втория по големина град в Южна Корея Бусан.

- Въпреки че осмива богаташкия стил на живот в Гангнам,  PSY всъщност е роден именно в покрайнините на този район. Баща му е мастит бизнесмен и след успеха на Gangnam Style акциите на фирмата му удвояват своята стойност.

- Оказва се, че корейската възраст на PSY е по-различна. „У нас се смята, че в деня, в който си роден, вече си на една година. Аз съм роден на 31 декември 1977 г., така че на първи януари 1978-а вече бях на две годинки.“

- Той е семеен и баща на близнаци. В дома им има строго  правило – първото нещо, което певецът трябва да види при събуждането си, е храна. Затова и госпожа PSY винаги става преди него и го буди със закуска в леглото.

- Два пъти в рамките на две години по време на свои концерти пада на земята от кран, чрез който го вдигали над феновете. Оттогава има фобия от кранове.

- Има сериозни проблеми с краката, защото концертите му са тричасови и не спира да танцува. В момента, за да издържи една по-дълга изява, по средата на концерта на сцената излизат специалисти по акупунктура, които го набождат с 40 игли и той довършва сета си като игленица.

- Когато пробивал на местния пазар, шефовете на корейска звукозаписна компания не били доволни от вида му. Заявили му, че или трябва да си направи пластична операция, или да пее с маска, защото бил прекалено грозен. „Те бяха чули само песните ми, не знаеха как изглеждам. Представяха си висок, красив и стилен мъж.“ За щастие не стигнали до консенсус дали да носи маска, или да легне под ножа и затова го оставили да вършее из сцената в естествен вид.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР