Тронът на хризантемата

За първи път от 200 години насам японски император ще абдикира. Акихито, който е единственият монарх в света с титлата император, ще отстъпи Хризантемовия трон на сина си Нарухито на 30 април

Адриана Попова 24 April 2019

Преди 3 години 82-годишният тогава император Акихито за последен път се яви на изпит, за да продължи срока на шофьорската си книжка. Започвам да усещам възрастта си, каза тогава 125-ият пореден владетел на Хризантемовия трон, обяснявайки защо смята в близко бъдеще да спре да шофира.

Според разпоредбите на полицейското управление в Токио всички водачи на възраст над 75 години са длъжни да положат изпит, за да могат да карат кола през следващите 3 години. Императорът издържа изпита, без да излиза от територията на двореца си. Там и само там през последните десетилетия той кара хонда интегра, най-често за да отиде до тенис корта. Хондата обаче не е негова. Японският император почти няма лично имущество.

Императорът няма и фамилия, а собственото му име е табу в официалните документи, където го наричат единствено Негово императорско величество. След смъртта си обаче ще получи името, с което ще остане в историята. Тази традиция се заражда през 8. век. Посмъртно Акихито ще бъде наречен Хейсей, а времето на управлението му – епохата Хейсей. 2019-а година е последната, в която ще живеем в тази епоха.

За да стане още по-объркващо, имената на всички императори завършват на символа „хито“, означаващ висок морал. Значението на името Акихито, което досегашният император получава при раждането си, означава нищо по-малко от „сияещ връх на добродетелта“.

Неговият баща Хирохито е най-дълго управлявалият японски император, който се качва на престола през 1926 г. и остава там 63 години до смъртта си. Той въвлича Япония във Втората световна война и след капитулацията на страната си, през 1946 г., е принуден да се отрече от божествената си природа с т.нар. „Декларация за човечност“. Но истинските японци си знаят, че когато прабаба ти е богиня, ти няма как да си точно човек.

Смята се, че японските императори имат божествен произход, те са преки потомци на шинтоистката богиня на слънцето Аматерасу. Въпреки това не са застраховани срещу грешки. Император Акихито е запален по биологията и особено по рибите, като в центъра на височайшето му внимание са морските попчета. След пътуване до САЩ той толкова харесва американската платика, че призовава японците да я развъждат.  Поданиците веднага се вслушват в думите на обичния си император. Платиката обаче се оказва нахална по американски и започва да изтласква местните риби от японските водоеми. През 2007 г. Акихито осъзнава грешката си и публично се извинява на поданиците си.

Императорът се запалва по рибите от малък, когато като престолонаследник е отделен от майка си и семейството си и се вижда с тях няколко пъти в месеца в присъствието на възпитателите си, а те следят в стаята да няма много-много разговори. В училище му е забранено да играе с простосмъртните деца и единствените му приятели се оказват рибките.

Доста преди принцовете Уилям и Хари да встъпят в морганатичен брак с жени от „народа“ на Англия и Холивуд, Акихито се жени за Мичико, която няма благороден произход. Тя е дъщеря на богат индустриалец с мелничарски бизнес. Запознава се с бъдещия си съпруг на тенис корта. Освен Нарухито, те имат още един син и дъщеря – принцеса Саяко. Саяко обаче изгуби титлата си и напусна императорския двор, след като се омъжи за простосмъртен. За първи път се сдоби с фамилия – тази на мъжа си Йошики Курода, и след като се премести в едностаен апартамент в Токио, трябваше да се научи да шофира и да пазарува в супермаркет.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР