Царевична пита

Чудна закуска по стара рецепта

Мануела Панайотова 21 април 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Тя е с цвят на слънце надничащо през зелени върби, с аромат на зехтин, с пиперлив вкус и спомени от детството, които понякога оставят парливи следи под очите...

Баба ми правеше тази пита само от царевичен грис, сирене и свинска мас и ми подаваше парче поръсено с червен пипер - чудна закуска!

Днес ви предлагам рецепта за една версия на питата с грах и царевични зърна, които я правят пъстра, различна, но също толкова вкусна и еднакво добра като закуска, предястие или основно вегетарианско блюдо.

Използвах 240 г царевичен грис, 150 г брашно, 3 яйца, 400 г кисело мляко, 130 г зехтин, 200 г сирене, 1 ч. лъжичка мед, 1 ч. лъжичка сода за хляб, 1 чаша микс от царевица и грах (използвах замразени), 1 ч. лъжичка пушен и 1 ч. лъжичка лют червен пипер, 1/2 ч. лъжичка кимион.

Как я направих: В купа смесих и разбърках сухите съставки. Отделно разбих яйцата, смесих с мляко, зехтин и мед. Добавих сухите съставки, разбърках добре, докато сместа стана еднородна и гладка. Прибавих сирене и разбърках. Изсипах в намаслена и поръсена с брашно кръгла форма (28 см). Загладих повърхността, изсипах микса от грах и царевица и изпекох на 180 С за около 40-45 минути.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР