Богата Печена Капрезе Песто Паста

В главната роля: Пене Ригате SOLE MIO в компанията на бавно печени домати, босилково песто, бурата и прошуто

Диана Шингарова 17 април 2019

Снимка: Емилиан Беляшки

Обичам паста и често приготвям всякакви комбинации. Обичам лекотата, с която се получават перфектните ястия, при това много бързо. Предлагам ви едно богато и същевременно леко ястие в духа на здравословната средиземноморска диета. Ето как бързо и лесно да превърнете една класическа рецепта като паста „Капрезе“ в модерна, цветна и богата гурме комбинация от вкусове, аромати и текстури.

Всичко запечено докато сиренето се разтопи, а прошутото стане супер хрупкаво.

Необходими продукти за 6-8 порции:

3 чаши чери домати

1/4 чаша зехтин екстра върджин

2 скилидки чесън, настъргани

1 ч.л. балсамов оцет

1/3 чаша свежи подправки като мащерка и риган

1/2 ч.л. натрошени люспи от червен пипер

сол и черен пипер

450 g паста Пене Ригате Sole Mio

3/4 чаша песто от босилек

2-3 чаша бейби спанак

2 броя (250 г) разкъсана моцарела или бурата

80 г тънко нарязано прошуто (по желание)

свеж босилек за поднасяне

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 200 C. Използвайте огнеупорна тавичка с размер 20 на 30 см. Поръсете дъното със зехтин и сложете черитата, чесъна, подправките, лютия червен пипер, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и печете 10-15 мин., докато доматите омекнат.

2. През това време сложете голяма тенджера с подсолена вода и сложете пастата да заври. Сварете Пене Ригате според указанията на опаковката. Нека пастата бъде ал денте. Отцедете и веднага овкусете с пестото, добавете спанака и половината от сиренето. Добавете и доматите, както и всички сокове от тях. Разбъркайте добре. Прехвърлете всичко в огнеупорната тавичка, в която пекохме черитата.

N.B. Използвайте готово песто или пригответе домашно песто от 1/2 ч.л. морска сол, 3 скилидки чесън, една връзка босилек (само листенцата), 1/4 чаша настърган пармезан, 1/2 чаша зехтин.

3. Равномерно разпределете останалото сирене върху макароните, подредете прошуто (ако използвате такова) над сиренето. Прехвърлете във фурната и печете 15 до 20 минути, или докато сиренето се разтопи и прошутото стане хрупкаво. Извадете от фурната и украсете с пресен босилек. Поднесете веднага и се насладете!

SOLE MIO  във Facebook
SOLE MIO  в Instagram

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР