Богата Печена Капрезе Песто Паста
В главната роля: Пене Ригате SOLE MIO в компанията на бавно печени домати, босилково песто, бурата и прошуто
Диана Шингарова 17 April 2019
Обичам паста и често приготвям всякакви комбинации. Обичам лекотата, с която се получават перфектните ястия, при това много бързо. Качествената паста се прави от твърда пшеница - имайте го предвид, когато искате да приготвите съвършеното ястие.
Предлагам ви едно богато и същевременно леко ястие в духа на здравословната средиземноморска диета. Ето как бързо и лесно да превърнете една класическа рецепта като паста „Капрезе“ в модерна, цветна и богата гурме комбинация от вкусове, аромати и текстури.
Всичко запечено докато сиренето се разтопи, а прошутото стане супер хрупкаво.
Необходими продукти за 6-8 порции:
3 чаши чери домати
1/4 чаша зехтин екстра върджин
2 скилидки чесън, настъргани
1 ч.л. балсамов оцет
1/3 чаша свежи подправки като мащерка и риган
1/2 ч.л. натрошени люспи от червен пипер
сол и черен пипер
450 g паста Пене Ригате Sole Mio
3/4 чаша песто от босилек
2-3 чаша бейби спанак
2 броя (250 г) разкъсана моцарела или бурата
80 г тънко нарязано прошуто (по желание)
свеж босилек за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 200 C. Използвайте огнеупорна тавичка с размер 20 на 30 см. Поръсете дъното със зехтин и сложете черитата, чесъна, подправките, лютия червен пипер, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и печете 10-15 мин., докато доматите омекнат.
2. През това време сложете голяма тенджера с подсолена вода и сложете пастата да заври. Сварете Пене Ригате според указанията на опаковката. Нека пастата бъде ал денте. Отцедете и веднага овкусете с пестото, добавете спанака и половината от сиренето. Добавете и доматите, както и всички сокове от тях. Разбъркайте добре. Прехвърлете всичко в огнеупорната тавичка, в която пекохме черитата.
N.B. Използвайте готово песто или пригответе домашно песто от 1/2 ч.л. морска сол, 3 скилидки чесън, една връзка босилек (само листенцата), 1/4 чаша настърган пармезан, 1/2 чаша зехтин.
3. Равномерно разпределете останалото сирене върху макароните, подредете прошуто (ако използвате такова) над сиренето. Прехвърлете във фурната и печете 15 до 20 минути, или докато сиренето се разтопи и прошутото стане хрупкаво. Извадете от фурната и украсете с пресен босилек. Поднесете веднага и се насладете!