Какво унищожи пожарът в Нотр Дам дьо Пари

Ваня Шекерова 16 April 2019

Строена между 12. и 14. век, готическата катедрала Notre Dame de Paris, наричана още Парижката Света Богородица, е с огромна историческа стойност за целия свят, не само за Франция. Един от символите на Париж е свързан със съдбата на монархията във Франция - от кралете, които са я строили, до император Наполеон.  

Под катедралата лежи град от езически времена. Хълмът Ил дьо ла Сите, върху който е разположена "Нотр Дам", някога е бил галско-римски град с името Лутеция. Възможно е дори катедралата да е построена върху останките на езически храм. При разкопки на мястото през 1710 г. са открити останки от олтар със скулптури, посветени на римския бог Юпитер и други езически божества.

През 1793 г., в разгара на Великата френска революция, 28 статуи на библейски крале в катедралата са съборени с въжета и обезглавени от тълпата така, както по-рано същата година гилотината обезглавява крал Луи ХVІ. Оцелелите статуи, открити по-късно, днес са в музея "Клюни".

Не само кралете-статуи, но и цялата катедрала става жертва на Френската революция. Почти всичките й камбани са претопени за направата на оръдия за революционерите. Звукът на хора от камбани е възстановен едва през 2013 година.

Когато Наполеон Бонапарт пожелава да бъде коронясан за император през 1804 г. в "Нотр Дам", сградата е в лошо състояние. Вековете упадък и нанесените от революцията щети са я довели до ръба на разрухата. Наполен връща статута й на църква и провежда церемонията си в нея, поставяйки начало на нов живот за "Нотр Дам".

В романа си "Парижката Света Богородица" (1831 г.) Виктор Юго използва сградата като персонификация на самата Франция. Романът предизвиква французите да организират акции за възстановяването на храма под ръководството на известните през 19. век архитекти Жан-Баптист-Антоан Ласю и Южен Виоле-ле-Дюк.

Гаргойлите по двете главни кули не са от готическата епоха, която би трябвало да изразяват, а от средата на 19. век. Арх. Виоле-ле-Дюк нарежда поставянето им, вдъхновен от тяхното нееднократно споменаване в „Парижката Света Богородица" на Юго.

Край катедралата има обозначаващ надпис "Нулева точка на пътищата във Франция" със звезда с осем лъча, вписани в камък, поставен там през 1924 г. Оттук се измерват разстоянията между Париж и другите населени места във Франция.

Какво унищожи пожарът в Нотр Дам дьо Пари:

- Кулата "Стрелата", на върха на която е имало петел. В неговото метално тяло през 1935 г. са вградени три реликви – част от трънения венец на Христос и мощи на Сен Дени и Сен Женевиев, смятани за закрилници на Париж. С това петелът на върха на кулата е превърнат в един вид гръмоотвод, който да пази богомолците в храма.

- Рамката от дървесина на покрива, направена от цели дървесни стволове, заради които през 12. век е изсечена цяла гора.

- Органа в храма, който е най-големият във Франция. Той има повече от 8000 тръби (някои останали още от 18. век. Беше реставриран и засвири през 2013 г. за честването на 850-годишнината от построяването на катедралата.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР