Кейк с анасон

Италиански кейк с цветна история, екстравагантен и много свеж вкус

Мануела Панайотова 14 April 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Времето ниже пролетна броеница от дни - ту усойни и мрачни, ту ласкави, но все по-цветни и свежи. Предлагам ви рецепта за Berlingozzo - италиански кейк с цветна история, екстравагантен и много свеж вкус.

Този кейк е една от емблемите на тосканската кухня с предполагаеми първи версии от 15 век. Според хрониките, по времето на Медичите се е сервирал като предястие, после се поднасял като десерт на карнавални банкети и дори се твърди, че е бил носен завързан около врата, като част от празничната екстравагантност. Има много несигурност относно етимологията на името, но най-колоритно е съждението, че идва от думата berlingare, което се превежда като „забавление на маса, разговор на пълен и добре загрят от вино стомах“. Ами, неделята е за „берлингарване“...

Използвах 350 г брашно, 50 г картофено нишесте, 220 г захар, 4 яйца (отделени жълтъци от белтъци), 2 жълтъка, 140 г разтопено масло, 70 мл мляко, 16 г бакпулвер, кора от 1 лимон, 30 г семена от резене* или анасон.

Как го направих: Пресях сухите съставки. Разбих отделените жълтъци (4+2) със захарта, докато станаха бледи и плътни, добавих маслото, лимоновата кора, анасоновите семена, млякото и сухите съставки. Разбих белтъците на твърд сняг и ги добавих. Смесих внимателно, изсипах в намаслена и посипана с брашно форма и изпекох на 180 С за около 45 минути. Оставих да се охлади, освободих от формата, поръсих с пудра захар и поднесох.

*Резенето е див копър, наричан полски копър или фенел (важно е да не се бърка със семена от копър, защото са различни като вкус, аромат и външен вид). Семената му са подобни на анасона, но по-едри. Богат е на етерични масла, които подпомагат храносмилането. Може да се намери в магазини за подправки и билкови аптеки.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР