Камилагейт и британската корона

Половин век продължава тази необикновена любовна история, в която Камила и Чарлз не са просто принцът на Уелс и херцогинята на Корнуел, а мъж и жена, които свързват сърцата си в една изстрадана, обсъждана и осъждана публично и въпреки всичко романтична връзка

Анета Дженева 17 April 2019

Портретът от коледната картичка на Чарлз и Камила за 2017 г.

Снимка: getty images/guliver

Eдна близка приятелка на Камила, чилийката Лусия Санта Круз, организира уж случайната й среща с Чарлз през далечната 1971 г. Запознавайки ги, Лусия казва: „А вие двамата бъдете много, много внимателни в отношенията си. Да не се окаже, че имате общи гени.“ Шегата й се базира на следната история: Алис Кепъл, прапрабабата на Камила, е била дълги години любовница на Едуард VII, прапрадядото на Чарлз. Дъщерята на Алис Кепъл, т.е. бабата на Камила, е с голяма вероятност дете на Едуард VII. Което означава, че... Чарлз и Камила са далечни роднини.

Двамата внимателно избягват тази тема на първата си среща, но пък намират много други общи неща – обичат конете, полото, ненавиждат лицемерието, увличат се от история и се смеят на едни и същи неща. Чарлз забелязва колко красиви стават очите на Камила, когато се смее – синьо-зелени пламъчета пробягват там. Тя е спокойна, естествена, уверена в себе си, излъчва топла енергия. Чарлз е плах, нерешителен, но с добро чувство за хумор и благ характер. Двамата са привлечени един от друг в мига, в който се запознават. Между тях се създава една особена близост, един синхрон, една особена спокойна хармония. Принцът е очарован най-много от способността на Камила да общува леко, без да натоварва разговора с ласкателства и условности заради титлата му. Да го приемат просто като мъж – това не му се случва често.

Лусия решава да запознае Чарлз с Камила, защото смята, че приятелката й заслужава нещо по-добро от Андрю Паркър Боулз. Камила е неговата „официална“ приятелка от пет години, но още не е получила предложение от своя „любим“, който обаче не пропуска да прелъсти нито една приятелка на Камила, не подминава нито една омъжена и силно отегчена от брака си жена от висшето общество. Камила не е сляпа за това, но е влюбена в Андрю от момента в който го вижда, едва 17-годишна, на бала на дебютантките в Лондон. Очарователен, галантен, с дар слово и стройна фигура, изваяна с конен спорт и стегната в униформа на офицер от кралската кавалерия. Във вените му определено тече синя кръв. Пет години след началото на тази връзка на приливи и отливи Камила е готова за брак, вероятно заблуждавайки се като всяка жена, че ще успее да промени Андрю.

Междувременно Чарлз разбира, че е влюбен в 22-годишната Камила. Звъни й винаги, когато може, настоява да се видят и страда, когато заминава за 9 месеца на тренировъчен лагер в Портсмут като пилот. Следващата им среща е на поло мач в Уиндзор, но това не е истинска среща, защото двамата съперници за сърцето на Камила – Чарлз и Андрю – играят в един и същи отбор на турнира по поло. Скоро след това Андрю заминава с военната си част в Северна Ирландия и така през последните месеци на 1972 г. Чарлз „получава“ Камила само за себе си. Кани я в Хемпшър, където е семейното имение на брата на дядо му, лорд Маунтбатън. Лорд Маунтбатън посреща топло двойката, но не пропуска да намекне на Чарлз, че тази жена – сгодена за офицер и определено не девствена, не е за него.

Вече е късно – Чарлз се влюбва все повече в Камила. Той е човек на дълга – знае, че трябва да сподели живота си с жена, избрана от кралското семейство, с аристократично потекло (а тя не е точно такава), чиста и неопетнена като първия сняг. Камила пък научава, че „нейният“ Андрю се среща със сестрата на Чарлз, принцеса Ана. Изобщо настава голяма бъркотия, в която не е ясно дали Камила флиртува с Чарлз само за да накара Андрю да ревнува, а пък Андрю ухажва грозноватата принцеса само за да задоволи тщеславието си на сърцеразбивач. Чарлз пък изглежда като един мекушав и нерешителен страхливец, който за нищо на света няма да дръзне да предизвика роднините си.

В тази ситуация Камила взема нещата в свои ръце. Седем години „ходене“ с един женкар й стигат. Тя не иска да става „принцесата на Уелс“, нито бъдещата кралица. Иска брак и деца. Накрая, през 1973 г., Андрю й предлага брак. Осем години след първата им среща на бала на дебютантките в аристократичната част на Лондон, на който Камила се появява в цялата си прелест на своите 17 години и се среща, танцува и се влюбва в Андрю. Сега тя е на 25, а той – на 33.

Камила пише лично на Чарлз, който е на хиляда мили далеч, за да му съобщи за сватбата. И разбива сърцето му. Чарлз изгаря писмата й и в отговор й пише, че постъпва жестоко. А само седмица преди сватбата й пише отново – с молба да не се жени за Андрю. Майка й също се опитва да я разубеди, но Камила е твърдоглава и упорита. Андрю е всичко онова, което тя иска от един мъж – алфа мъжкар, очарователен, умен, красив, богат.

следваща страница »
2 КОМЕНТАРА
2
Нина
11 September 2022, 16:38

И за мен историята е много интересна. Единствената сянка е смъртта на Даяна, за която се говори, че е организирана от Чарлз и принц Филип. Естествено, това никога няма да бъде доказано, но сянката остава.

1
AVA
22 April 2019, 15:35

За мен това е най-романтичната история на света! Толкова много любов трябва да има, за да бъдат преодолени два брака, масово неодобрение, възраст, неособено голяма привлекателност, години осъждане и какво ли още не. Но когато двама души се обичат, те просто намират общия си път. Това е красиво!

ТВОЯТ КОМЕНТАР