За колагена с любов

Най-важната молекула, отговорна за здравия и свеж вид на кожата – но какво знаем за нея?

Люба Вангелова 01 April 2019

Колагенът е молекула, еквивалентна на червеното червило – никога не може да бъде твърде много. Шегата настрана, но колагенът е най-разпространеният структурен протеин в човешкия организъм и съединителната тъкан на кожата. Представете си го като лепило, което споява всички елементи заедно. Познати са между 16 и 29 типа колаген, които се грижат за поддържането на кожата, сухожилията, хрущялите и костите. За еластичността, плътността и способността за обновяване на клетките на кожата може да благодарите на колагена. Той е най-важният компонент за това как изглежда тя – свежа или напукана, раздразнена или здрава, стегната или подпухнала... Разбира се, както и останалите подкрепящи здравето на организма елементи, така и колагенът започва да намалява с напредването на възрастта. Това прави кожата уязвима, тънка, причинява загуба на обем и поява на бръчки.

ЧАСОВНИКЪТ НЕ СПИРА

Докато сме млади, кожата ни е богата на мощни и изключително добре функциониращи молекули колаген. С годините производството му започва да намалява – първо бавно, а после все по-бързо. От края на 20-те ни години до менопаузата можем да кажем, че колагенът намалява с 1.5% на година, а с чукването на заветните 40 се изчерпва с по-бързи темпове от тези на производството му. В периодите непосредствено преди и след менопаузата загубата му е най-драстична заради намаляването на нивата на естрогена. В този момент колагеновата решетка става неравномерна – представете си я като опорна стена, от която могат да бъдат извадени с лекота много тухли едновременно в различните й части.

ВРАГОВЕТЕ НА КОЛАГЕНА

Съществуват фактори, които ускоряват процеса на неизбежната загуба и на колагена. Един от най-големите му врагове е тютюнопушенето. То е причина за образуването на някои ензими, които разрушават връзките във вътрешността на молекулите на колагена и еластина. Крайният ефект от слънчевите лъчи е много подобен на този от тютюнопушенето. Прекомерните слънчеви бани могат да увредят клетъчната ДНК, като така лишават кожата от естествената й защита. Свободните радикали – замърсяването на въздуха и алкохолът – също нарушават плътността и целостта на кожата, което пък е причина за намаляване на колагена. Харесва ли ни, или не – ще трябва да се изправим пред дилемата „алкохол или красива кожа“. Има причина алкохолът да бъде наричан „нехранителен“ компонент – той насърчава извличането на важни витамини и минерали от тялото. Като „бонус“ той допълнително стимулира оксидативния стрес и пагубните последици от него. Струва си да го ограничим в името на младежкото излъчване. Захарта е другият ни любимец, с който трябва да преразгледаме отношенията си. Прекалената консумация на сладко може да доведе до гликация (преподреждане на структурата на аминогрупите в организма, като основно се нарушават връзките на колагена и еластина) и следователно до увреждане на колагеновата мрежа. Продължителното и постоянно насищане с прости захари отслабва кожата и причинява преждевременното й стареене. Отново за сметка на колагена, разбира се.

КАКВОТО Е В СТОМАХА ТИ, ТОВА Е В ГЛАВАТА ТИ

В едно от интервютата си за EVA нутриционистът Надя Петрова споделя, че съставът на ценни вещества в храната ни е намалял 5 пъти за последните 50 години. В миналото почвата е била плодородна, а годишно са били консумирани средно по 250 растения от човека. Днес храненето ни няма как да компенсира това огромно количество витамини, минерали и други ценни вещества. Това е причината в глобален план употребата на хранителни добавки да нараства бързо, като формулите непрекъснато се усъвършенстват. Някои компоненти на колагена например се разрушават по време на храносмилането, а усвояването му зависи от размера на пептидните вериги (свързаните аминокиселини). Експертите препоръчват хидролизиран колаген (чрез процес на хидролизация се намалява теглото на колагеновите молекули, за да се абсорбират по-лесно от тялото). Той е по-устойчив на храносмилането. Факт е, че нищо не може да замени балансираната диета и съня за красота, но с добавките с колаген можем значително да подпомогнем организма за по-еластична и хидратирана кожа.

„Каквото е в стомаха ти, това е в главата ти.“ Колко се мъчех да разбера какво ми казваше баба ми навремето. Днес науката го припомня: доказано е, че здравата стомашна флора може да помогне за намаляването на напрежението и тревожността. Добавките с колаген отново намират мястото си – те помагат за възстановяването на чревната мембрана, което от своя страна помага за подобряването на много проблеми на кожата. Положително се повлияват зачервяванията, сухотата, различни видове възпаления, остро акне и екзема. Задължително е обаче да обръщате внимание на съставките в продуктите. Важен компонент в тях е витамин С, който помага на организма да произведе проколаген – молекулата, предшественик на колагена. Според Надя Петрова източникът с най-близък по състав с колагена, синтезиран в нашия организъм, е хидролизираният телешки колаген. Той има основна роля в здравето на кожата, косата, ноктите, мускулите, ставите и костите, венците, зъбите, очите, кръвоносните съдове и червата. Съдържанието на аминокиселини в хидролизирания колаген е същото като на човешкия колаген.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР