Торта Капрезе – уникален десерт с небесен вкус

Сладко удоволствие за всеки ден, както и за отбелязване на специални моменти и празници

Мануела Панайотова 31 March 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Тази торта е типична за остров Капри. Уникалният десерт с небесен вкус има меко сърце от бадеми и тъмен шоколад, което е скрито под нежна, хрупкава коричка, щедро и красиво декорирана с пудра захар.

Създадена през 1920 година от умелите, но вероятно твърде притеснени ръце на сладкаря Кармине Ди Фиори, който в старанието си да бъде перфектен пред клиенти свързани с Ал Капоне, пропуска да сложи брашно и... постига триумфален успех.

И до днес, напълно оправдано, тази шикозна торта е сладко удоволствие за всеки ден, както и за отбелязване на специални моменти и празници.

Използвах 185 г бадемово брашно, 125 г тъмен шоколад, 125 г масло, 125 г захар, 3 яйца, кора от 1 портокал, 1 с. лъжица ром, пудра захар за украса.

Как я направих: На водна баня разтопих маслото и шоколада, докато се получи гладка смес. Отделих жълтъци от белтъци. Разбих жълтъците с 80 г захар и портокалова кора, докато сместа стана пенлива. Добавих ром. Смесих с шоколада и разбих с миксер. Добавих бадемово брашно и разбърках добре. Разбих белтъците с останалата захар, до твърди върхове. Прибавих ги с бъркане, от долу нагоре, за да запазя въздуха в сместа. Изсипах в предварително намаслена и посипана с брашно 18-20 см форма и изравних повърхността. Изпекох на 180 С за около 35 минути*. Извадих от фурната и оставих да изстине напълно. Декорирах с пудра захар и поднесох.

*Печенето зависи от фурната, но не бива е повече от 38 минути. След 30 минути е добре да се направи тест с пробна клечка: кората се е образувала, а центърът трябва да остане влажен. Не течен, а влажен.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР