Вечеря на тъмно

Петстепенно меню, вино, приказки за живота и вселената. Нищо необичайно, като изключим атмосферата. Или по-скоро буквалната й липса, защото този път вечерята е на тъмно в единствения по рода си ресторант в София – Tenebris

Кристина Симидчийска 03 April 2019

За да преживеете това изумително сетивно приключение (създадено още в началото на 90-те в Париж – къде другаде!), първо задължително трябва да направите резервация. Тя е особено важна, защото всяко меню се избира предварително според типа кухня, която предпочитате – вегетарианска, месна, рибна, традиционна. Това е и първото предизвикателство от необикновеното преживяване.

Приемете мисълта, че до края на вечерта вие само ще гадаете какво ухае в чинията ви, тествайки вкусовите си рецептори. Съвпада ли истината с впечатленията ви ще разберете чак когато излезете от ресторанта (наистина забавен финал, особено за кулинари).

Втората провокация идва, щом в уречения ден и час пристъпите в приемната на ресторанта. Там накратко ще ви разкажат какво ви очаква, ще си изберете виното за вечерта, ще си оставите багажа и палтата. И телефоните. Правилно разбрахте: всеки потенциален източник на светлина ще бъде конфискуван (дори и онези модерни цигари), за да се запази усещането за пълна тъмнина за всички гости. Защото когато казваме тъмно, имаме предвид напълно и абсолютно непрогледен мрак – сякаш сте със затворени очи в стая без прозорци.

Ето и изненада номер три. Докато смутено пресмятате в приемната колко време може да издържите без телефон и цигари, идва ред да се запознаете с вашия домакин на вечерта. Той или тя ще се грижи за вас и масата ви по време на вечерята ви, а характерното за всички домакини е, че са с нарушено зрение. Вашият незрящ гид ще ви въведе в света на тъмнината, наситен със звуци, вкусове, допир и непознати чувства, и ще ви помогне да пренастроите по непознат до момента начин сетивата си.

Готови ли сте? Поставяте ръката си на рамото на домакина си и с малки бавни крачки влизате в тъмен коридор. Светлината постепенно изчезва, докато не се озовете в напълно непрогледния салон. Дишайте (и дори и не помисляйте да си тръгвате – интересното тепърва предстои). Следва кратък инструктаж за подредбата на масата, чашата за вино вече е в ръцете ви, а шумът ви се струва толкова силен, сякаш всички гости на ресторанта са на една маса. Но това е само докато настроите слуха си на вълната на вашите спътници.

Предизвикателство номер четири, може би най-интересното от всички (и ще спрем с него, обещаваме), е комуникацията с компанията, споделяща тъмното ви преживяване. Без дори да усетите, в един момент съзнанието ви ще изключи излишния шум, така че максимално да се концентрирате върху хората, които… не виждате. Няма да имате представа от мимиките им, жестовете, какво говорят очите им. Ще бъде невъзможно да запълните паузите с небрежно цъкване на телефона. И нищо (освен храната, разбира се) няма да разсейва вниманието ви от вашите спътници. „Съществена част от сетивното преживяване са разговорите с компанията ви. Общуването между хората в пълен мрак преминава на много по-дълбоко ниво – лишено от предразсъдъци, суета и смартфони. Така „виждате“ и опознавате себе си и хората, които ви придружават, в една друга „светлина“ – коментират от Tenebris. И представа нямате колко са прави. Тъмнината предразполага да забравите повърхностните случки от ежедневието и да си позволите да се отпуснете. Никой няма да може да разгадае какво си мислите, ще трябва да го кажете.

Колкото до менюто, всеки месец главните готвачи на Tenebris Светлана Илиева и Тодор Иванов (познати от първия сезон на „адската кухня“ Hell’s Kitchen) изготвят новa линия от сет-менюта, използвайки сезонни продукти, без полуфабрикати. Всяко от петстепенните фюжън менюта е специално разработено, за да подсили изживяването и да провокира сетивата ви. В ресторанта препоръчват дори да ядете с ръце – за да усетите храната във всичките й измерения, а и защото е забавно.

И не се учудвайте, когато на финала на вечерта, поглеждайки най-накрая часовника си, установите, че неусетно са минали повече от два часа… Възползвайте се от възможността да имате този кратък отрязък от време изцяло за себе си и хората, с които споделяте това неприличащо на нищо друго преживяване. Подобни моменти се случват достатъчно рядко, нали?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР