Лимонови сладки

Уникална наслада и добавена стойност към всеки миг

Мануела Панайотова 17 March 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Пролетта подсети дърветата, че идва и те мигом цъфнаха - заплетоха вятър в прическите си и „заявиха“ на лошото време, че е... временно.

Днес ви предлагам идея за дребни и разтворени като пролетни цветове сладки с интензивен, но деликатен лимонов вкус. Уникална наслада и добавена стойност към всеки миг!

Използвах 280 г брашно, 100 г захар, 100 г меко масло (или 90 мл олио по избор), настъргана кора от 2 лимона, 1ч. лъжичка цветя от лавандула (по желание), сок от 1 лимон, 1 яйце, 1 ч. лъжичка бакпулвер, 100 г пудра захар за овалване.

Как ги направих: В купа разбърках маслото със захар, лимоновата кора и лавандуловите цветя. Добавих яйцето. Разбих сместа с миксер, като добавих лимоновия сок. Накрая пресях брашното смесено с бакпулвер, смесих ръчно и използвах още 10-15 г брашно, за да не лепне тестото. Направих го на топка, увих във фолио и прибрах в хладилника за 1 час. Нарязах охладеното тесто на малки парчета (около 18 г) и оформих с длани малки топки. Овалях всяко топче в кристална захар, а след това щедро в пудра захар. Тази стъпка е много важна - пудрата образува бяла патина, която прави пукнатините видими и запечатва аромата.

Наредих в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние 5-6 см. Прибрах в хладилник за още 1 час. Пекох на 180 С за първите 5 минути и на 170 С за около10 минути. Изчаках да изстинат, отлепих от хартията и поднесох.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР