Шоколадова торта с фъстъчено масло

Тя е разкош за празник, тя е шоколадово изобилие, подчертано и украсено с цвят и вкус на фъстъци, тя е... само с 5 съставки и си заслужава да бъде опитана

Мануела Панайотова 09 март 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Коя е идеалната шоколадова торта? Бих казала всяка,направена с хубав шоколад и любов, но някои са по-идеални от други и в днешната рецепта иде реч точно за един такъв идеал.

Тя е разкош за празник, тя е шоколадово изобилие, подчертано и украсено с цвят и вкус на фъстъци, тя е... само с 5 съставки и си заслужава да бъде опитана.

Използвах 8 големи яйца, 453 г тъмен шоколад, 220 г масло, 1/2 чаша фъстъчено масло.

За покритие: 85 г тъмен шоколад, 70 г течна сметана, 50 г фъстъчено масло.

Как я направих: Включих фурната на 160 С. Подготвих 20 см откопчаваща се форма с хартия на дъното и добре омазнени страни. Поставих на дъното на фурната съд с вряла вода - това е един вид водна баня, която предотвратява напукването на върха на тортата.

Разтопих шоколад, масло и фъстъчено масло заедно. С помощта на миксер разбих яйцата, докато обемът им се удвои. Започнах внимателно да прибавям разбитите яйца и да разбърквам, докато сместа стана хомогенна. Изсипах в подготвената форма и загладих. Сложих в средата на фурната, над съда с вряща вода. Пекох на 140 С за около 30-35 минути.

Изключих фурната, отворих вратата и изчаках около 10 минути, докато тортата леко се охлади. Изкарах от фурната, оставих да изстине на стайна температура, увих я във фолио и прибрах в хладилник. След като стегна (2-3 часа) я освободих от формата и отлепих хартията от дъното.

Тортата може да бъде поднесена така или поръсена с пудра захар, но за ефект „Еха!“ е най добре да продължите с шоколадов ганаш: Разтопих шоколада и сметаната и разбърках, докато сместа стана гладка. В отделен съд разтопих и фъстъченото масло. Изсипах шоколадовата смес върху тортата и я разнесох с лъжица. Пак с лъжица направих линии от фъстъчено масло и, с помощта на дървен шиш, набраздих повърхността. Охладих за около час и поднесох.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР