Чийзкейк с халва

Мануела Панайотова 03 March 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Всеки, който обича този десерт, знае, че в състава му са обичайните заподозрени - маскарпоне, крем сирене, сметана... Да, има ги и в днешната рецепта, но присъства и още нещо, което чупи стандарта по един свеж, елегантен и запомнящ се начин и то е сусамова тахан халва. Тя дава ново вкусово измерение на сладкиша - стилно, изненадващо, различно.

Използвах:

- 190 г бисквити, 2 с. лъжици масло, 60 г халва.

- 300 г халва, 100 мл силно кафе, 100 мл течна сметана.

- 500 г крем сирене, 500 г маскарпоне, 3с. лъжици картофено брашно, 180 г захар, 5 яйца.

- 200 г заквасена сметана, 1 с. лъжица захар, 1 с. лъжица кафе.

Количеството на продуктите е за кръгла форма 24-26 см.

Как го направих: В касерола смесих халва, сварено кафе и сметана, поставих на котлона и нагрях, докато се разтвори халвата. Оставих да се охлади.

Смлях бисквитите с масло и халва до еднородна маса, разстлах ги на дъното на формата и поставих в хладилник.

Сирената и яйцата трябва да са със стайна температура. В купа изсипах крем сирене, маскарпоне, захар и картофено брашно. Смесих с миксер на ниска скорост и започнах да добавям яйцата едно по едно, докато се усвоят. Накрая добавих охладената маса от кафе, халва и сметана. Разбърках добре и изсипах върху втвърдената бисквитена основа.

Пекох на 175 С за 15 минути, намалих фурната на 120 С и пекох още 90 минути. Изкарах от фурната, разнесох на повърхността заквасената сметана размесена със захар, върнах и допекох още 15 минути на 120 С. Оставих да се охлади на стайна температура, прибрах в хладилника и оставих още 12 часа. Поднесох с натрошена халва и кафе.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР