Шоколадов крем за карнавал

Разкошен, лесен и бърз за приготвяне

Мануела Панайотова 24 February 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Карнавалите в Италия са бляскав начин да се сложи край на зимната летаргия - красиво, епично, титанично - с каскади от коприна, дамаски, напудрени перуки, екстравагантни банкети и маскени балове.

Едно от лакомствата, които се приготвят за тези партита, е Sanguinaccio dolce - плътен, кадифено гладък крем с наситен шоколадов вкус, деликатно подправен с канела и поднесен самостоятелно с бишкоти, хляб или плодове.

Оригиналът на този десерт, типичен за Неапол и Кампания, се намира все по-трудно и се смята за деликатес, който е достоен за диетата на Ханибал Лектър, ако е приготвен с гроздова мъст и прясна свинска кръв, които му осигуряват характерен кисел вкус. Извън тази страховита комбинация е разкошен, лесен и бърз за приготвяне крем... дори без яйца.

Използвах 1/2 л прясно мляко, 100 г черен шоколад, 75 г какао на прах, 250 г захар, 40 г царевично нишесте, 15 г брашно, 30 г масло, 1 ч. лъжичка канела, ванилия.

Как го направих: в тенджера пресях сухите съставки. Постепенно изливах млякото и разбърквах, докато се получи смес без бучки. Поставих на среден огън и бърках непрекъснато, докато кремът стана гъст и компактен. Отстраних от огъня и добавих маслото и нарязания шоколад. Разбърквах, докато получа плътна и кадифена консистенция. Сервирах с шоколад, натрошени какаови зърна и портокалова кора.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР