Ябълков кейк

Трудно е за вярване, че нещо с такава мека и топяща се в устата текстура е лишено от яйца, масло, сложни техники или екзотични продукти

Мануела Панайотова 03 февруари 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Зимата не отстъпва, но дните видимо растат и кокичетата проправят пътя и засилват очакването на новия сезон.

Предлагам ви един сладкиш, който е запомнящо се съчетание между нежна визия, изящен вкус и ароматен воал от ябълки, канела и кокос. Трудно е за вярване, че нещо с такава мека и топяща се в устата текстура е лишено от яйца, масло, сложни техники или екзотични продукти, но е истина...

Използвах 3-4 ябълки, 250 г брашно, 100 г бадемово брашно (може и кокосово), 150 г захар, 50 г слънчогледово олио (може и от гроздови семки), 350 мл кокосово мляко (бадемово, оризово, соево), 16 г бакпулвер, настъргана кора от лимон, щипка сол, 1/2 ч. лъжичка канела + 1 с. лъжица пудра захар.

Как го направих: В голяма купа смесих двете брашна, захар, бакпулвер, сол и лимонова кора. В друг съд размесих кокосово мляко и растителна мазнина. Наливах течността в сухата смес малко по малко и разбърквах, докато се получи мека и без бучки смес. Обелих 1 ябълка, почистих, нарязах на малки парчета и я добавих в тестото. Разбърках добре и излях сместа в намаслена и посипана с брашно 22 см форма. Нарязах останалите ябълки на тънки резени и ги подредих в кръг, един до друг. Напълних цялата повърхност със спираловидно подредени ябълки. Поръсих с пудра захар смесена с канела и изпекох на 170 С за около 60 минути.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР